ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοιός - Καπραβέλος: Πότε θα ξεθυμάνει το 3ο κύμα του ιού – Δύσκολα τα πράγματα χωρίς 60% ανοσία

Κορονοιός - Καπραβέλος: Πότε θα ξεθυμάνει το 3ο κύμα του ιού – Δύσκολα τα πράγματα χωρίς 60% ανοσία

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΗ αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι μεταλλάξεις και η τεράστια πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε στο Open και τόνισε ότι η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε. 

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει». Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. « Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά.«Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα». Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία. «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα», είπε.

«Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», σημείωσε. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς