ΕΛΛΑΔΑ

Τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πια «σπάνια»: Έτσι θα προετοιμαστούμε καλύτερα

Τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι πια «σπάνια»: Έτσι θα προετοιμαστούμε καλύτερα
Καρδίτσα, Σεπτέμβριος 2020 – Πηγή: AP

«Μάρτυρες» ακραίων φυσικών φαινομένων έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα εκατομμύρια Έλληνες, που είδαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «μανία της φύσης».

Από τις πλημμύρες της Εύβοιας στον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», από τον σεισμό της Σάμου στον σεισμό της Ελασσόνας, από τις πλημμύρες της Κρήτης στο σφοδρό κύμα χιονόπτωσης του Φεβρουαρίου, το άμεσο κοινό συμπέρασμα που προκύπτει είναι το εξής απλό: Τα έντονα φυσικά φαινόμενα, οι καιρικές και φυσικές καταστροφές εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και προκαλούν όλο και μεγαλύτερες ζημιές, ιδίως σε κατοικίες.

Τα έντονα φαινόμενα του τελευταίου ενιάμηνου στην Ελλάδα

Η αλήθεια είναι πως η επιστημονική κοινότητα καταγράφει όσα συμβαίνουν και με ψύχραιμη οπτική επιχειρεί την «αποκωδικοποίησή» τους. Εκεί που εμείς οι «απλοί πολίτες» μπορεί να βλέπουμε ακόμα και την καταστροφή του πλανήτη, οι επιστήμονες μπορούν να διακρίνουν πως μπαίνουμε σε μία εντελώς διαφορετική φάση του κλίματος της Γης. Διακρίνουν και αναγνωρίζουν πως διανύουμε μία περίοδο «κλιματικής κρίσης», η οποία χαρακτηρίζεται από φαινόμενα μεγάλης έντασης και συχνότητας, των οποίων οι συνέπειες επηρεάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας τα φυσικά φαινόμενα της περιοχής μας από τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στις εξής, σημαντικότερες περιπτώσεις:

- Πλημμύρες στην Εύβοια: Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στις 9 Αυγούστου του 2020, οκτώ συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 2.500 σπίτια έπαθαν μεγάλες ζημιές, όταν μία έντονη καταιγίδα «χτύπησε» το κεντρικό μέρος του νησιού.

- Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Για φαινόμενο την ένταση του οποίου δεν είχαν ξαναζήσει, μίλησαν οι κάτοικοι των νησιών του κεντρικού Ιονίου (Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος) και της Ηλείας, τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» επί σχεδόν 24 ώρες από έντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις ανέμους που κατέστρεψαν τις περιουσίες των κατοίκων. Όμως, οι συνέπειες του «Ιανού», τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν βαρύτερες σε μία άλλη περιοχή της χώρας, στην Καρδίτσα: Την ώρα που κόπαζε ο κυκλώνας στο Ιόνιο, δύο συστήματα «συγκρούστηκαν» πάνω από την πόλη και έφεραν καταρρακτώδη βροχή, μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η πόλη πλημμύρισε, χιλιάδες σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ δυστυχώς, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

- Ο σεισμός της Σάμου: Στις 30 Οκτωβρίου 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στον κόλπο της Εφέσου προκάλεσε μεγάλες ζημιές στη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία και ακόμα μεγαλύτερες στη Σμύρνη. Συνολικά δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Σάμο, ενώ στην Τουρκία τα θύματα έφτασαν τα 115. Οι ζημιές σε σπίτια και κτήρια ήταν χιλιάδες.

- Οι πλημμύρες της Κρήτης: Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η Κρήτη έγινε το επίκεντρο καταστροφικών πλημμυρών, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Οι δήμοι Χερσονήσου και Ρεθύμνου, κυρίως, είδαν τους δρόμους στις πόλεις και τα χωριά να μετατρέπονται σε ορμητικούς χειμάρρους και να παρασύρουν τα πάντα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στις περιουσίες των ανθρώπων.

- Η χιονόπτωση του Φεβρουαρίου: Η χαρά των κατοίκων της πρωτεύουσας που είδαν χιόνι ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, δεν κράτησε πολύ, διότι άμεσα έγινε εμφανές πως επρόκειτο για ένα έντονο φαινόμενο, το οποίο προκάλεσε καταστροφές. Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως λόγω της ποιότητάς του, το χιόνι «βάρυνε» κατά πολύ, ιδίως τα κλαδιά των δέντρων, που δεν άντεξαν, έσπασαν και προκάλεσαν ζημιές, τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και σε κατοικίες, αυλές και αυτοκίνητα.

- Ο σεισμός της Ελασσόνας: Τα 6,3 Ρίχτερ που χτύπησαν την περιοχή στις 3 Μαρτίου 2021 και ο ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που ακολούθησε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, άφησαν δεκάδες πολίτες άστεγους: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις δύο ημέρες μετά τον σεισμό, οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών έκριναν «μη κατοικήσιμα» 520 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Τι συμβαίνει με τη φύση;

Μόλις σε εννέα μήνες, έξι φυσικές καταστροφές έπληξαν τη χώρα μας. Ακόμα και για τον μεσογειακό κυκλώνα, οι επιστήμονες ήταν σαφείς: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοια φαινόμενα, τα οποία στο άμεσο μέλλον θα εμφανίζονται ακόμα πιο συχνά, χάνοντας τη σπανιότητά τους, στο γενικότερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Και μπορεί η χώρα μας να διαθέτει αντισεισμική θωράκιση σε ικανοποιητικό επίπεδο, όμως πολλές περιοχές της, όπως είδαμε και στη Θεσσαλία, είναι ευάλωτες, όπως ευάλωτη είναι στο σύνολό της η Ελλάδα απέναντι σε άλλα φυσικά φαινόμενα.

Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε τέτοια περίπτωση, όμως όλοι γνωρίζουμε πως συνήθως, στον τομέα της πρόληψης, δεν υπάρχουν περιθώρια δράσης, για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αντίθετα, σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών συνήθως ακολουθεί μία διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων, με χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις περισσότερες φορές. Στο προσκήνιο μπαίνει ο κάθε πολίτης που καθώς ενδιαφέρεται για το σπίτι και την περιουσία του, αναλαμβάνει να τα προφυλάξει και να τα διασφαλίσει, κατά το μέγιστο δυνατό.

Η ασφάλιση σπιτιού είναι αναγκαιότητα

Είναι βέβαιο πως τα δεδομένα της εποχής μας έχουν αλλάξει, έχουν διαφοροποιηθεί ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν. Το γεγονός αυτό συμπαρασύρει τις ανθρώπινες ανάγκες σε πολλαπλά επίπεδα, με το πλέον προφανές να είναι αυτό που αφορά στην ασφάλιση του σπιτιού: Ό,τι θεωρούσαμε έως τώρα σχεδόν… «πολυτέλεια», πλέον έρχεται στο προσκήνιο ως αναγκαιότητα και η ασφάλιση του σπιτιού μας και του περιεχομένου του, μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία ό,τι κι αν συμβεί – αρκεί βεβαίως να έχουμε επιλέξει τη σωστή ασφάλιση κατοικίας, που θα μας κάνει ήρεμους, αισιόδοξους και χαρούμενους.

Η Anytime Home ασφάλιση κατοικίας, με τρία ευέλικτα προγράμματα (Economic, Value, Premium) για να επιλέξουμε αυτό που μας ικανοποιεί, μπορεί με εύκολο και γρήγορο τρόπο, να γίνει η ασφάλεια του σπιτιού μας. Με προσιτά και ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, με προγράμματα που καλύπτουν το σπίτι μας, αλλά και το περιεχόμενό του, την οικοσκευή, ακόμα και τα αγαπημένα μας αντικείμενα, θεωρούνται ιδανικά τόσο για ιδιοκτήτες (και σε περιπτώσεις στεγαστικού δανείου) όσο και για ενοικιαστές. Η Anytime προβλέπει ακόμα πολλές και διαφορετικές συχνότητες πληρωμής (μηνιαία, τριμηνιαία, εξαμηνιαία, ετήσια) και, κυρίως, δίκαιη, σωστή και γρήγορη αποζημίωση, χωρίς «ψιλά γράμματα». Μπορεί να μας προσφέρει άλλωστε προσωποποιημένο ασφάλιστρο, ειδικά για τη δική μας περίπτωση, αφού εμείς επιλέγουμε τις καλύψεις που επιθυμούμε και βεβαίως, προνομιακές εκπτώσεις.

Το σπουδαιότερο όλων είναι πως με την Anytime Home εξασφαλίζουμε για το σπίτι μας όχι ένα «συμβόλαιο» που καλύπτει «κάποιες περιπτώσεις». Αντίθετα, εξασφαλίζουμε μία ολοκληρωμένη φροντίδα για τον χώρο μας, για το καταφύγιό μας. Η πρόσβαση σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως ο συναγερμός σε προνομιακή τιμή ή η καθαριότητα του σπιτιού μας, μεταξύ άλλων, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας από την πρώτη κιόλας στιγμή. Διότι είναι σαφές, πως με την Anytime κάνουμε κάθε στιγμή περισσότερα για το σπίτι μας, κάθε στιγμή περισσότερα για εμάς τους ίδιους.