ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση του lockdown μέχρι 9 Απριλίου - Το... ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Παράταση του lockdown μέχρι 9 Απριλίου - Το... ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Εμμέσως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την παράταση του lockdown σε όλη τη χώρα για ακόμη δύο εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Πριοστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να στείλει ενημέρωση για τις βεβαιώσεις μετακίνησεις με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, 26 Μαρτίου 2021, μπορούν να εκδίδονται βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων - επιτηδευματιών και μελών οργάνων διοίκησης, με ημερομηνία ισχύος έως και τις 9/4/2021.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που θα ισχύσουν για το μήνα Απρίλιο 2021, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για τις βεβαιώσεις κίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός μεν ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφετέρου δε από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια,

οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικά, οι επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Τέλος, με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»