ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Μπρα ντε φερ» για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Τα τέσσερα «κλειδιά»

Lockdown: «Μπρα ντε φερ» για άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου – Τα τέσσερα «κλειδιά»

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις επόμενες αποφάσεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με το lockdown και την επανέναρξη δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίασή τους – πιθανότατα την Τετάρτη – και για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

«Κλειδί» για τις εξελίξεις, ειδικά για τα σχολεία, αναμένεται να είναι η ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παροχή self test από τα φαρμακεία.

Αν και η πίεση στις ΜΕΘ παραμένει - και θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες καθώς η αποσυμπίεση είναι μια πολύ αργή διαδικασία - η εικόνα που σχηματίζεται στα νοσοκομεία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα εισιτήρια και τα εξιτήρια ασθενών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθημερινή, από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας έως και το Σαββατοκύριακο οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής κυμάνθηκαν από 153 έως 175 σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα που ο μέσος όρος ήταν περίπου στις 200 εισαγωγές με το αρνητικό ρεκόρ να είναι οι 240 εισαγωγές σε ένα 24ωρο.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν, επίσης, στην αλλαγή του καιρού καθώς από την Πέμπτη και μετά αναμένονται θερμοκρασίες 20 βαθμών Κελσίου, συνθήκες, δηλαδή, που ευνοούν τις δραστηριότητες σε ανοιχτό χώρο.

Ο παράγοντας-καιρός, μάλιστα, πιθανολογείται ότι θα αποτελέσει και το βασικό επιχείρημα για την άρση των περιορισμών της μετακίνησης από δήμο σε δήμο με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η άρση του μέτρου αυτού μπορεί να γίνει και από το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το τέταρτο «κλειδί» που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στο «άνοιγμα της πόρτας» για νέες δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι αυτό των εμβολιασμών με την πρόβλεψη της κυβέρνησης να μιλά για επιπλέον 1,5 εκατ. εμβολιασμούς μέσα στον Απρίλιο, αριθμός δηλαδή, σχεδόν ίσος με αυτόν των εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι και χθες, Δευτέρα.

Ειδικά για το λιανεμπόριο τα σενάρια αναφέρουν ότι πιθανότατα τα καταστήματα θα ανοίξουν με click away προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι έτοιμο και το SMS στο 13032 για το οποίο θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης μια φορά μόνο την ημέρα με χρονικό περιορισμό.

«Γρίφος» παραμένει για την ώρα, πάντως, αν τελικά το «πράσινο φως» για τις 5 Απριλίου θα λάβουν μαζί τα καταστήματα και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – καθώς για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν σε επόμενη φάση – κι αυτό γιατί για τη λειτουργία των σχολείων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θεωρείται απαραίτητη η λειτουργία του συστήματος των self test, η οποία, όμως, μπορεί να είναι έτοιμη περίπου στις 10 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το λιανεμπόριο όσο και τα Γυμνάσια και Λύκεια αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί τόσο από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη όσο και από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Σε 2–3 βδομάδες θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα στην Αττική