ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Συμβολική διαμαρτυρία εμπόρων – Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε με… άδεια παπούτσια

Ηράκλειο: Συμβολική διαμαρτυρία εμπόρων – Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε με… άδεια παπούτσια

Σε μια συμβολική διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενη για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος τους λόγω της πανδημίας.

Σε μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας τα μέλη της ομοσπονδίας τοποθέτησαν σε παράταξη δεκάδες άδεια ζευγάρια παπούτσια στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης. Επέλεξαν αυτόν τον εύγλωττο και ασφαλή τρόπο για να συμβολίσουν τα άδεια τους καταστήματα και τα άδεια ταμεία.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης η ΟΕΒΕΝΗ έχει δώσει διαδικτυακό ραντεβού με τα μέλη της, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου θα συζητηθεί ευρύτερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου ζητούν οι έμποροι της Κρήτης

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου την Δευτέρα 5 Απριλίου ζητά με επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με επιστολής τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαίο είναι και το άνοιγμα της αγοράς και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, αναφέρουν χαρακτηριστικά και αναφέρονται στη τεράστια ζημία που υπέστη το λιανικό εμπόριο, ζημιά που όπως υπογραμμίζουν δεν καλύφθηκε.

Iδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα που όπως λένε δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

«Η αγορά και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο», αναφέρουν με απόγνωση.

Στην επιστολή την οποία κοινοποιούν στα επιμελητήρια της Κρήτης και την ΕΣΕΕ αναφέρουν:

«Όσο αναγκαία ήταν η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, άλλο τόσο αναγκαίο είναι και το άνοιγμα της αγοράς και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Το Λιανικό Εμπόριο όλο το 2020 υπέστη τεράστια ζημιά και δυστυχώς η απόσβεση της δεν καλύφθηκε.

Η Πολιτεία αυτό που μπορούσε έχει δώσει, το μέγιστο στον άμεσο τουρισμό και τις συνδεδεμένες υπηρεσίες και το αδικημένο κομμάτι του οικονομικού κυκλώματος είναι το εμπόριο.

Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι μέχρι τώρα και το 2021.

Ήδη ένα τεράστιο ποσοστό για τους επόμενους μήνες θα βγουν από το οικονομικό κύκλωμα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και το λιανικό εμπόριο έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και έχει αποδείξει πως τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας, όπου άλλωστε η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη.

Σε μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κρίση, η Ελλάδα αλλά και όλοι εμείς επιδείξαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσομε με αποφασιστικότητα, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Και με βασικά όπλα τους εμβολιασμούς και τα self test, που πολύ σωστά η Κυβέρνηση δίνει δωρεάν τη δυνατότητα του ελέγχου σε όλους τους πολίτες, οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα με αίσθημα ευθύνης, για να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας.

Ζητάμε την σταδιακή επαναφορά της αγοράς σε πλήρη λειτουργία με φυσική παρουσία στα καταστήματα και τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα από την 5η Απριλίου, με πρώτα όλα τα μικρά και μεσαία καταστήματα και με τήρηση της αναλογίας του ενός (1) πελάτη/καταναλωτή ανά 25 τ.μ.

Η αγορά και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, cretapost.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Σταμπουλίδης στο Newsbomb.gr: Άνοιγμα με SMS στο 13032 - Περιμένουμε τους ειδικούς