ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Μετακίνηση από νομό σε νομό: «Ξεκλειδώνει» για το Πάσχα;

Lockdown - Μετακίνηση από νομό σε νομό: «Ξεκλειδώνει» για το Πάσχα;

Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν οι μετακινήσεις αναμένεται να επιτραπούν τη Μεγάλη Εβδομάδα - Πρώτο στοίχημα για το τμηματικό άνοιγμα, το κατά πόσο θα επηρεαστεί η διασπορά από το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί η μετακίνηση από νομό σε νομό που θα «ελευθερώσει» την καθιερωμένη έξοδο του Πάσχα, με τους λοιμωξιολόγους και το κυβερνητικό επιτελείο να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία τις τελευταίες μέρες πάντως, κρίνονται ως απαγορευτικά.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα κριθεί από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων κατά τις οποίες θα ληφθούν υπόψιν τόσο τα κρούσματα όσο και οι διασωληνωμένοι, ενώ την τελική απόφαση σίγουρα θα επηρεάσει, με το βάρος της, η κούραση του πληθυσμού από το παρατεταμένο lockdown και το γεγονός ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν. Ταυτόχρονα στάση αναμονής θα κρατηθεί προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα μετά το άνοιγμα και του λιανεμπορίου. Ελπίδα όλων πάντως είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων να μην επηρεάσει τα νέα κρούσματα τα οποία, μετά την εκτίναξη αυτής της εβδομάδας, παρουσιάζουν μια στάσιμη και καθοδική ελαφρώς πορεία.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.493 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 755 και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ, προβληματίζουν έντονα. Η πρόθεση της κυβέρνησης πάντως για τις λεγόμενες βαλβίδες εκτόνωσης να διευρυνθούν αν όλα πάνε καλά και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, με την «χρυσή τομή» να βρίσκεται στη σειρά προτεραιότητας και τα αυστηρά «έξυπνα» μέτρα.

Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους θα θα επιθυμούσαν να ακούσουν ένα μεγάλο ναι στο άνοιγμα της μετακίνησης από νομό σε νομό. Οι διαδωληνωμένοι και ο αριθμός των κρουσμάτων ωστόσο καθορίζουν κατά κύριο λόγο την πολυπόθητη υποδοχή των τουριστών. «Υπάρχει ακόμα μια αμφιβολία και από πλευράς ξενοδόχων αν θα ανοίξουν για σεζόν και ο κόσμος ενώ υπάρχει διάθεση, δεν είναι σίγουρος ότι θέλει να προχωρήσουν σε κράτηση» εξήγησε η ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού οργανισμού, Μαρία Αλιφραγκή, μιλώντας στο STAR.

Η λειτουργία των εκκλησιών, που συνοδεύει παραδοσιακά τις ημέρες του Πάσχα, είναι άλλο ένα μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί. Αυτό το ερώτημα θα απασχολήσει και την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες οι ιεράρχες θα προτείνουν ανοιχτούς ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, με όριο πιστών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.