ΕΛΛΑΔΑ

Ναύπλιο: Δεκάδες πανέμορφα φλαμίνγκο έκαναν... ανοιξιάτικο ποδαρικό (pics)

Κοπάδι με φλαμίνγκο στον υγροβιότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα

Δεκάδες πανέμορφα φλαμίνγκο έφθασαν για ακόμα μία φορά στον υδροβιότοπο του Ναυπλίου.

Ένα πολυάριθμο κοπάδι με φλαμίνγκο αφίχθηκε το Σάββατο 3 Απριλίου το πρωί στον υγρότοπο Ναυπλίου Νέας Κίου στην Αργολίδα.

Η επιστημονική του ονομασία του φλαμίνγκο είναι Phoenicopterus ruber, αλλά για το κοινό τους όνομα υπεύθυνη είναι η ισπανική λέξη flamenco που σημαίνει φωτιά. Έχει ύψος 1,05 έως 1,55 μέτρα και το άνοιγμα των φτερούγων του είναι 1,40 με 1,70 μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο, εντυπωσιακό πτηνό. Έχει μακριά πόδια εξ ολοκλήρου ροζ και μακρύ, λευκό λαιμό ενώ το ράμφος του είναι ογκώδες και κυρτό προς τα κάτω, σε ροζ απόχρωση με μαύρο στην άκρη. Το φτέρωμα είναι λευκό με ρόδινη απόχρωση, τα καλυπτήρια των φτερούγων είναι κόκκινα, με μαύρα ερετικά.

Είναι μεταναστευτικό είδος, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται κατά αποικίες στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ισπανία και στη Β. Αφρική. Ενώ η χώρα προέλευσης του είναι η Αμερική, στη Μεσόγειο ήρθε ως... δραπέτης καθώς έχει πέσει θύμα αιχμαλωσίας.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Στη χώρα μας είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή αποικία αλλά εμφανίζεται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους, όπως η λίμνη Κερκίνη. Γενικότερα προτιμά αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά. Είναι ευαίσθητο στην ενόχληση και για αυτό στην Ευρώπη το καθεστώς προστασίας των τόπων αναπαραγωγής του είναι ιδιαίτερα αυστηρό.

Τρέφεται σε ομάδες κατά την διάρκεια της ημέρας, η διατροφή του αποτελείται από ασπόνδυλα, έντομα, μαλάκια, φύκια και κυανοβακτήρια τα οποία είναι φύκια δηλητηριώδη για κάποια ζώα αλλά αβλαβή για τα φλαμίνγκο.

Ζει έως πενήντα χρόνια. Είναι είδος μονογαμικό. Γεννά τον Μάιο ένα, σπάνια δύο λευκά αυγά διαστάσεων 90 Χ 55 χιλστ. και βάρους 140 γρ. Μπορεί να περιπλανιέται χρόνια μέχρι να βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσει.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Φως» στην εξαφάνιση της Χριστίνας: Βρέθηκε μετά από δέκα χρόνια η αγνοούμενη μητέρα