ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Δυο σενάρια για το Πάσχα - Τι θα γίνει στην εστίαση - Η ημερομηνία «κλειδί» για αποφάσεις

Αρνιά το Πάσχα
InTime

Lockdown: Μετά το λιανεμπόριο και τα σχολεία, το μεγάλο ερώτημα στην κοινωνία αφορά το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό για τις ημέρες του Πάσχα. Πότε υπολογίζεται το άνοιγμα για την εστίαση. Ποια είναι η ημερομηνία «κλειδί» στην οποία θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις.

Διανύσαμε ήδη τα πρώτα 24ωρα με την επιστροφή του λιανεμπορίου σε λειτουργία, έστω και με τα μέτρα του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών για τις μετακινήσεις των πολιτών, του click away και του click in shop με ραντεβού, ενώ ανακοινώθηκε ήδη και το άνοιγμα των Λυκείων για τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Πλέον το lockdown έχει αρχίσει και χαλαρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό, παρά την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αφού χρειάζονται «ανάσες» αποσυμπίεσης στους πολίτες αλλά και τόνωση στην οικονομία.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα, λοιπόν, είναι και το τι θα γίνει με τις ημέρες του Πάσχα. Θα καταφέρουμε να πάμε στα χωριά μας για να γιορτάσουμε ή θα βιώσουμε ένα Πάσχα ίδιο με αυτό το 2020; Οι απαντήσεις δεδομένα θα δοθούν από την επιτροπή των ειδικών, καθώς ακόμα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε παρέπεμψε στους επιστήμονες για το αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για μετακινήσεις από Νομό σε Νομό έτσι ώστε να προχωρήσει σε χαλάρωση μέτρων η κυβέρνηση για το Πάσχα.

Όλα δείχνουν πως η ημερομηνία κλειδί για τις μετακινήσεις, τόσο για να επιτραπούν οι διαδημοτικές και τις καθημερινές όσο κυρίως και για αυτές που θα αφορούν στο Πάσχα, θα είναι η 15η Απριλίου. Εκεί θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το πως εξελίσσεται η πανδημία, κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί αλλά και πόσο έχουν βοηθήσει στον έλεγχο και τη διαχείριση της κατάστασης τα self test που θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 8 Απριλίου στους μαθητές σε πρώτη φάση και το επόμενο διάστημα σε εργαζόμενους και γενικό πληθυσμό.

Τα δυο σενάρια για το πώς θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για το Πάσχα είναι δυο, όπως αναφέρθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Το πρώτο αναφέρει πως θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού όσοι θα μπορούν να αποδείξουν ότι πηγαίνουν σε εξοχική κατοικία. Αυτό θα γίνεται με την επίδειξη του Ε9.

Το δεύτερο σενάριο, αναφέρει πως είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις δυο δόσεις του εμβολίου. Αυτό θα αποδεικνύεται με σχετικό έγγραφο, στο οποίο θα είναι εμφανές και το αν έχει περάσει το διάστημα που απαιτείται μετά τη δεύτερη δόση έτσι ώστε να έχει λειτουργήσει το εμβόλιο και να παρέχει ανοσία στον εμβολιαζόμενο.

Το δεδομένο είναι πως την απόφαση θα την πάρει η επιτροπή των επιστημόνων. «Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση και θα τηρηθεί η εισήγηση των ειδικών.

Εστίαση μετά το Πάσχα

Τη στιγμή που το λιανεμπόριο έχει ανοίξει, ενώ την Παρασκευή (09.04) θα διεξαχθεί σύσκεψη για την κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη όπου λόγω της επιδημιολογικής εικόνα τα ρολά στα καταστήματα έμειναν κατεβασμένα, έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για το μέλλον της εστίασης. Ο χρονικός ορίζοντας που έχει δοθεί είναι για μετά το Πάσχα. Αυτό έγινε ξεκάθαρο κι από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού.

«Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους», είπε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα», υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Οι ειδικοί αποφασίζουν για το Πάσχα - Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών