ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου για Johnson & Johnson: Σημαντικά τα πλεονεκτήματά του - Τι ισχύει για τις εγκύους

Θεοδωρίδου για Johnson & Johnson: Σημαντικά τα πλεονεκτήματά του - Τι ισχύει για τις εγκύους

«Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση εμβολίου σε γυναίκες που κυοφορούν.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Jonson είναι στο 81% αρχικά και αγγίζει το 100% μετά από 49 μέρες», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της γνωστής εταιρείας.

Για την αναστολή εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες έως 48 ετών. «Πρόκειται για έξι περιστατικά», είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και παρασκευάστηκε με αδενοϊό. Είναι διαφορετικό από αυτό της AstraZeneca», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα:

  • Είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να διατηρηθεί σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης.
  • Μπορεί να μεταφερθεί ευκολότερα.
  • Είναι μονοδοσικό.
  • Η προστασία ξεκινά μετά από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 81%.
  • Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από εισαγωγές και θανατηφόρα νόσο.

Η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική για τον εμβολιασμό των εγκύων. «Η αρχική θέση για εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις, εάν η μητέρα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο», είπε στη συνέχεια η καθηγήτρια.

«Τα πρόσφατα στοιχεία, που προ δύο ημερών ανακοινώθηκαν, στηρίζονται σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις και αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων», υποστήριξε επίσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 1.607 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 78 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 847 οι διασωληνωμένοι