ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Pulse: Θετικά τα μέτρα, αβέβαιο το μέλλον

Έρευνα Pulse: Θετικά τα μέτρα, αβέβαιο το μέλλον

Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα.

Στα μεγάλα… θύματα της πανδημίας συγκαταλέγονται οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες. Tο 56% αυτών ανησυχεί για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του, τους επόμενους 6 μήνες, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Μάλιστα το 44% έχει προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους, το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση, ενώ το 15% (από όσους απασχολούν εργαζομένους) θεωρεί «σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων, με ένα ποσοστό της τάξεως του 25% να απαντάει «μάλλον» στο ίδιο ερώτημα.

Σημειώνεται πως η έρευνα με θέμα «Το άνοιγμα της αγοράς και οι συνέπειες της ύφεσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες» διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής το χρονικό διάστημα 16-19 Απριλίου 2021, με δείγμα 1.023 ενηλίκους από τον γενικό πληθυσμό.

Στα βασικά συμπεράσματά της συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, τα εξής:

– Η απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα επικροτείται από 8 στους 10 καταναλωτές στην Περιφέρεια Αττικής. Πάνω από τους μισούς έχουν, ήδη, επισκεφθεί ή σκοπεύουν («σίγουρα» ή «μάλλον») να το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες κάποιο κατάστημα από όσα άνοιξαν προσφάτως.

– Οι 3 στους 4 (73%) αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.

– Από την έρευνα προκύπτει η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της στήριξης όσων έχουν πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το 50% των συμμετεχόντων αξιολογεί θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων – καταστημάτων – επαγγελματιών. Ωστόσο, το 44% απαντά αρνητικά, επιθυμώντας μεγαλύτερη ενίσχυση.

– Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη στήριξη της εστίασης, αποτυπώνεται με θετικό ισοζύγιο στις απόψεις της κοινής γνώμης, όμως ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν το γνωρίζει ή/και δεν παίρνει θέση.

– Το 60% όσων χρησιμοποιεί Ιντερνετ αγοράζει αγαθά μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Η υψηλή, σύμφωνα με τα στοιχεία, αξιοποίηση του Διαδικτύου, των e-shop και των υπηρεσιών ηλεκτρονικής παραγγελίας αναμένεται να συνεχιστεί και μετά την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 6 στους 10 (58%) αξιολογούν, σήμερα, θετικά τις μεθόδους click away και click in shop (ως λύσεις ανάγκης).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισήμανε: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κοινή γνώμη ήθελε το άνοιγμα και του λιανεμπορίου και της εστίασης, οι ηλεκτρονικές αγορές ήρθαν για να μείνουν, κάτι που δείχνει ότι μέρα με τη μέρα το επιχειρείν αλλάζει, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να “ακούσει” τη φωνή αγωνίας των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για την επόμενη μέρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα έμοιαζε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος: Η «ακτινογραφία» μιας υποθετικής σύρραξης