ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Οι 30άρηδες ανταποκρίθηκαν - Κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού

Εμβόλιο κορονοϊού: Οι 30άρηδες ανταποκρίθηκαν - Κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού

Εμβόλιο AstraZeneca: Από την Δευτέρα το βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση - Πραγματοποιήθηκαν 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Στα άτομα της ηλικιακής αυτής ομάδας δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα από ότι είχε καθοριστεί με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, δεδομένου, ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού.

Σημειώνεται ότι κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού του σήμερα, μπορεί να εμβολιαστεί την αμέσως επόμενη μέρα, αλλά και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Όπως γνωστοποίησε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες αντί για 12.

200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι «Οι νέοι μας ανταποκρίθηκαν, κλείνοντας 200.000 ραντεβού μέσα στην πρώτη ημέρα από το άνοιγμα της πλατφόρμας. Είναι σημαντικό ότι η διαχρονικά πιο μορφωμένη γενιά της χώρας μας δείχνει εμπιστοσύνη στην επιστημονική γνώση και στέλνει ένα μήνυμα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Τι συνέβη με τις ακυρώσεις των ραντεβού

Ειδικά για τους γεννημένους το 1991, προγραμματίστηκαν κάποια ραντεβού και στη συνέχεια εστάλησαν εκ παραδρομής μηνύματα ακύρωσης. Όλα τα ραντεβού που ακυρώθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν.

Όπως διευκρινίστικε, το θέμα προέκυψε από λάθος του συστήματος, με αποτέλεσμα εκ παραδρομής, να σταλούν ελάχιστα μηνύματα ακυρώσεων. Το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου.

«Ξεπερνάμε τα 3 εκατ. εμβολιασμούς»

Σύμφωνα με τον κ. Γωργαντά «σήμερα ξεπερνάμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς».

Ο υφυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις 5 Μαΐου, οπότε θα τεθούν σε λειτουργία περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, φτάνοντας συνολικά τα 1.500.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως έχουμε πια καλή ροή εμβολίων προς τη χώρα, καθώς, όπως είπε, οι παραδόσεις αυξάνονται, γίνονται έγκαιρα ενώ προστίθεται στη διάθεση των πολιτών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, από το οποίο περιμένουμε 1.300.000 από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Γιατί δεν πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στις γυναίκες 30 ετών

Ωστόσο, μετά την απόφαση για άνοιγμα της πλατφόρμας των εμβολιασμών για τους 30 με 39, μερίδα επιστημόνων εξέφρασε την αντίθεσή της.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την κυρία Λινού, η οποία εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες.

«Πρέπει να υπάρξει εναλλακτική λύση, το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες κυρίως 30 ετών. Εκτιμώ πως θα πρέπει να διατεθεί, ένα άλλο εμβόλιο από τα ήδη υπάρχοντα για τις συγκεκριμένες ηλικίες και να εμβολιαστούν τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιών με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο έχει ελάχιστες πιθανότητες στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες να παρουσιάσει κάποιο περιστατικό θρομβώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια στο Newsbomb.gr

Ποιοι παίρνουν σειρά την Μεγάλη Πέμπτη

Μεγάλη Πέμπτη η σκυτάλη «περνά» στις ηλικίες 40-44, και ακολούθως το Μεγάλο Σάββατο «ανοίγει» η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49.

Η μεν ηλικιακή ομάδα 40-44 θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ για την ομάδα 45-49 η πλατφόρμα, βάσει της κανονικής σειράς προτεραιοποίησης, «ανοίγει» και για τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Ήδη εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, καθώς και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης πως το σκεύασμα της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από τις 5 Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί -2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3%, και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι εμβολιασμοί το Μάιο θα επιταχυνθούν, είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται. Από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα.

Η κυβέρνηση προχωρά συνολικά στην επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών και πλέον τα κέντρα θα λειτουργούν σε επταήμερη βάση και με ωράριο έως τα μεσάνυχτα.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα κέντρα εμβολιασμού θα είναι ανοιχτά και τη Δευτέρα του Πάσχα, και θα παραμείνουν κλειστά μόνο την Κυριακή του Πάσχα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μένιος Φουρθιώτης: Τι τον «πρόδωσε» - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει