ΕΛΛΑΔΑ

Παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα από κάθε μακρινή γωνία του κόσμου

Παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα από κάθε μακρινή γωνία του κόσμου

Εάν υπάρχει κάτι που μας κάνει κάθε χρόνο να ανυπομονούμε για την έλευση του Πάσχα, αυτό είναι δίχως αμφιβολία το λουκούλλειο εορταστικό τραπέζι που μοιραζόμαστε παρέα με όλη την οικογένεια, την Κυριακή της Λαμπρής.

Όχι μόνο γιατί είναι μία ευκαιρία να χαρούμε λίγο παραπάνω ο ένας την παρέα του άλλου, αλλά γιατί τα λαχταριστά παραδοσιακά εδέσματα που επιβάλλει η ημέρα, το ψητό αρνί, η γευστική μαγειρίτσα που έχει περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ, τα αφράτα τσουρέκια και τα τραγανά κουλουράκια για επιδόρπιο, είναι μερικές από τις διαχρονικές γεύσεις που δεν συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και αν το ελληνικό Πάσχα ξεχωρίζει για τη λαμπρότητά του από όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουν πολλές ακόμη χώρες που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους ξεχωριστά πιάτα για να γιορτάσουν τη Λαμπρή και την Ανάσταση του Ιησού. Μερικά από αυτά έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

Αλμυρό pashka από τη Ρωσία

Η αλμυρή τούρτα pashka είναι αυτή που «κλείνει» γευστικά το πασχαλινό γεύμα των Ρώσων ορθόδοξων χριστιανών. Πρόκειται για ένα γλυκό που παράγεται από τυρί cottage και τυρί κρέμα, ενώ είναι διακοσμημένο από αποξηραμένα φρούτα και σερβίρεται σκέτο ή με ψωμί. Στα πλαϊνά μέρη του γλυκού, υπάρχουν ανάγλυφα τα αρχικά «XB», τα οποία είναι μία αναφορά στη φράση «Ο Χριστός αναστήθηκε».

Ζεστή βελουτέ Gründonnerstag από τη Γερμανία

Η πράσινη βελουτέ σούπα chervil ή Gründonnerstag, δηλαδή η σούπα «Πράσινη Πέμπτη» είναι το νηστίσιμο λαχταριστό φαγητό που καταναλώνουν οι Γερμανοί κάθε Μεγάλη Πέμπτη. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που περιλαμβάνει σκόρδο, κρεμμύδι, πατάτες και δέκα διαφορετικά βότανα.

Πολύχρωμη capirotada από το Μεξικό

Εάν μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με κάτι την Capirotada των Μεξικανών, θα λέγαμε πως είναι μία πολύχρωμη πουτίγκα, ένα γλυκό που συμβολίζει τη σταύρωση του Χριστού. Παράγεται από ψωμί bolillo (μοιάζει πολύ με την κλασική μπαγκέτα), το οποίο μουλιάζουν σε ένα σιρόπι ζάχαρης και μπαχαρικών. Έπειτα, όταν το ψωμί στεγνώσει το γαρνίρουν με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπόλικη πολύχρωμη τρούφα, ενώ τοποθετούν στην επιφάνειά του ξυλάκια κανέλας που συμβολίζουν τον Τίμιο Σταυρό και γαρύφαλλα που αναπαριστούν τα καρφιά στα χέρια του Ιησού.

Παγωμένο mämmi από τη Φιλανδία

Το παραδοσιακό και πρωτότυπο πασχαλινό γλυκό των Φιλανδών φτιάχνεται με νερό, μελάσα, βύνη σίκαλής, αλεύρι και ξύσμα εσπεριδοειδών. Εκτός από «Mämmi» αρκετοί συνηθίζουν να το αποκαλούν και «Φιλανδική πουτίγκα». Παρότι η παρασκευή του είναι απλή και εύκολη, σε αντίθεση με την όψη του, χρειάζεται να μείνει τρεις με τέσσερις ημέρες στο ψυγείο, ώστε να παγώσει επαρκώς πριν σερβιριστεί. Συνήθως τοποθετείται σε ένα μικρό βαθύ μπολ και συνοδεύεται από κρέμα γάλακτος ή γάλα.

Γευστική zurek από την Πολωνία

Το πασχαλινό τραπέζι των Πολωνών είναι εξίσου πλούσιο με το δικό μας, καθώς περιλαμβάνει μία πληθώρα παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως τα γεμιστά αβγά jajka faszerowany με ζαμπόν, τυρί, ξινή κρέμα και μουστάρδα, τη λευκή σούπα borscht και τη δική τους μαγειρίτσα, zurek. Η Πολωνική μαγειρίτσα περιλαμβάνει στη συνταγή της λουκάνικο, ρύζι και αβγό, ενώ στην πιο παραδοσιακή εκδοχή της, σερβίρεται μέσα σε ένα καρβέλι ψωμί ολικής άλεσης, από το οποίο έχουν αφαιρέσει προηγουμένως την ψίχα, για να τη βουτάνε μέσα στη σούπα.

Φρουτώδης colomba pasquale από την Ιταλία

Όσοι από εμάς έχουμε δοκιμάσει το χριστουγεννιάτικο γλυκό panetone, τότε έχουμε πάρει ήδη μία μικρή «γεύση» από το πασχαλινό επιδόρπιο colomba pasquale, το οποίο στα ιταλικά σημαίνει «πασχαλινό περιστέρι». Πρόκειται για ένα τσουρέκι που παράγεται μέσα σε μία ειδική φόρμα για κέικ, η οποία διαθέτει σχήμα σταυρού (ή περιστεριού σύμφωνα με τους Ιταλούς)και η γέμισή του αποτελείται από ζαχαρωμένα φρούτα. Όταν ξεφουρνίζεται, συνήθως το γαρνίρουν με αμυγδαλόψιχα, ζάχαρη και κομμάτια σοκολάτας.

Hot cross buns με σταφίδες από τη Μεγάλη Βρετανία

Τα hot cross buns των Βρετανών θυμίζουν αρκετά σε όψη αλλά και γεύση τα δικά μας παραδοσιακά σταφιδόψωμα. Είναι μικρά, αφράτα και στρογγυλά ψωμάκια τα οποία είναι γεμιστά με σταφίδες διαφόρων ποικιλιών. Η λεπτομέρεια που τα ξεχωρίζει από τα σταφιδόψωμα ή τα κλασικά τσουρέκια, είναι πως φέρουν στην επιφάνειά τους ένα λεπτό σταυρό από λευκό γλάσο, ο οποίος είναι μια αναφορά στη σταύρωση του Χριστού.

Γεμιστά cepelinai από τη Λιθουανία

Το cepelianai (ζεπελίνε) είναι το κυρίως πιάτο των Λιθουανών για την Κυριακή του Πάσχα, ενώ εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ως το εθνικό φαγητό της χώρας. Ουσιαστικά είναι μία βραστή dumbling πατάτα «ντυμένη» με ζύμη και γεμιστή με κρέας, τυρί και αλλαντικά. Γαρνίρεται με μπόλικα μυρωδικά, κομματάκια μπέικον ή τσιπς χοιρινού και σερβίρεται με ξινή κρέμα.

Λαχταριστό mona de Pascua από την Ισπανία

Το κέικ mona de Pascua είναι το πασχαλινό επιδόρπιο που απολαμβάνουν την Κυριακή του Πάσχα ή τη Δευτέρα του Πάσχα στις ισπανικές περιοχές της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Μούρθια. Πρόκειται για ένα μεγάλο και αφράτο ζαχαρένιο κέικ που έχει το σχήμα ντόνατ, δηλαδή μία τρύπα στη μέση, ενώ στην κορυφή του είναι στολισμένο από τέσσερα αβγά βραστά, τα οποία είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζουν έναν σταυρό.

Kulich με γλάσο από τη Βουλγαρία

Το Kulich είναι το πασχαλινό επιδόρπιο των Βούλγαρων και των Γεωργιανών και πρόκειται για ένα κέικ το οποίο θυμίζει… γιγάντιο cupcake! Ψήνεται σε μία ειδική ψηλή φόρμα για κέικ, ενώ όταν ξεφουρνίζεται συνήθως το στολίζουν με μπόλικο λευκό γλάσο, πολύχρωμα ζαχαρωτά λουλούδια, τρούφα ή αποξηραμένα φρούτα και ιδιαίτερα σχέδια με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Έπειτα, το μεταφέρουν στην εκκλησία, ώστε να το ευλογήσει ο παπάς της ενορίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ώρα της δικαιοσύνης πλησιάζει – Κατατίθεται η έκθεση «φωτιά» κατά των γιατρών