ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των υποχρεωτικών self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι κάτοικοι Θεσσαλονίκης, ζητώντας να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί το μέτρο του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοιό (self-test) στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στους μαθητές.

Τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι και ένας ιερέας οι οποίοι είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και οι περισσότεροι έχουν ανήλικα παιδιά, τα οποία είναι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, υποστηρίζουν ότι οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι δύο φορές την εβδομάδα θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών, ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την από 10.4.2021 ΚΥΑ, οι μαθητές οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και δεν έχουν σχολική κάρτα (αρνητική στον COVID-19) που εκδίδεται από την σχετική πλατφόρμα, δεν θα γίνονται δεκτοί στα σχολεία, θα λαμβάνουν απουσίες και θα απομακρύνονται από την σχολική μονάδα.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς προ του διαγνωστικού τεστ δεν έχει προηγηθεί η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, όπως απαιτούν οι διεθνείς συμβάσεις, πολύ περισσότερο όταν με νομοθετική διάταξη επιβάλλονται τα self-test, κ.λπ. και μάλιστα όποιος μαθητής δεν συμμορφωθεί προς την ΚΥΑ απομακρύνεται από το σχολείο.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι η υποχρεωτική αυτοδιαγνωστική διαδικασίας από τα ίδια τα παιδιά, παραβιάζει το νόμο 2101/1992 γιατί «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί», η οποία είναι τόσο σωματική όσο και ψυχική. Μάλιστα, προσθέτουν ότι η διενέργεια διαγνωστικού τεστ είναι επικίνδυνη, όπως προκύπτει και από το φυλλάδιο «οδηγιών ατομικής χρήσης» και η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται όταν το τεστ διενεργείται από ανήλικο και ιδίως κάτω των 13 ετών, προσθέτουν οι προσφεύγοντες.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση εισόδου των μαθητών στα σχολεία οι οποίοι δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του», που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των νέων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Βρέθηκε το άτομο που επιτέθηκε σεξουαλικά σε νεαρή κοπέλα - Έχει αναγνωριστεί