ΕΛΛΑΔΑ

Self test: Πότε πρέπει να το κάνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι

Self test: Πότε πρέπει να το κάνουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι

Έως το Σάββατο 22 Μαΐου θα μπορούν να προμηθεύονται self tests οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων. Η προμήθεια των τεστ θα γίνεται τις εργάσιμες ώρες, πλην διανυκτερεύσεων.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν δύο τεστ, ένα για την ερχόμενη εβδομάδα και ένα για την μεθεπόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία θα κάνουν μία φορά την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό τεστ, αντί για δύο που ίσχυε έως σήμερα.

«Η προηγούμενη οδηγία από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο», σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, δεν θα υποβάλλονται σε self tests σε αντίθεση με τους εργαζόμενους.

Τι προβλέπεται αν το self-test είναι θετικό

1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Πώς θα προμηθευτείτε τα self test

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι «η διάθεση των τεστ covid-19 (rapid - self test) προς το κοινό για αυτοδιάγνωση επιτρέπεται να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία».

Σημειώνεται πως η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self tests από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Υποχρεωτικό ένα self test για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού τομέα

Υποχρεωτική όμως είναι και η διενέργεια ενός self test από αυτήν την εβδομάδα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι, για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Ποιοι πρέπει να υποβληθούν σε self test

Σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο υποχρεούνται, εκτός από τους μαθητές όλων των βαθμίδων και τους εκπαιδευτικούς υποχρεούνται να προχωρήσουν επίσης όσοι εργάζονται:

  • στον δημόσιο τομέα
  • στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
  • στην Ελληνική Αστυνομία
  • την πυροσβεστική
  • στο Λιμενικό Σώμα
  • οι δικαστικοί υπάλληλοι

Ταυτοχρόνως, αρνητικό τεστ πρέπει να προσκομίσουν όσοι εργάζονται:

  • στο λιανεμπόριο
  • στην εστίαση
  • στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • στις μεταφορές
  • στις υπηρεσίες καθαρισμού
  • στα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • στις σχολές οδηγών
  • στον τουρισμό

Πρόστιμο για όσους δεν κάνουν self test

Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει αρνητικό τεστ, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρι ο εργαζόμενος να παρουσιάσει το αρνητικό τεστ.

Αν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο
οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self tests, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αναστέλλονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας - Ράπισμα από την Ευρώπη στον Ερντογάν