ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνονται κατά 30% οι θέσεις ευθύνης στο δημόσιο

Μειώνονται κατά 30% οι θέσεις ευθύνης στο δημόσιο

Τουλάχιστον κατά 30% μειώνονται οι δομές του Δημοσίου, σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε ότι με το νομοπσχέδιο θα επιχειρηθεί μείωση των δομών του δημοσίου τουλάχιστον κατά 30%.

Στις κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων, η μείωση των θέσεων ευθύνης φθάνει τις 1.860, δηλαδή από 5.428 μειώνονται σε 3.568, διαδικασία από την οποία προκύπτει εξοικονόμηση περίπου 6 εκατ. ευρώ ετησίως μόνον από την μη καταβολή των επιδομάτων που αντιστοιχούσαν στις υπό κατάργηση θέσεις.

Οι επτά πυλώνες για την αναμόρφωση του κράτους

Μετά το πέρας του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ο Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι στόχος είναι ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, διευκολύνει τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Το μνημόνιο συναντίληψης που έχει συνυπογράψει η χώρα μας με τη Γαλλία, ορίζονται επτά πυλώνες στους οποίους θα βασιστεί η αναμόρφωση του κράτους και αφορούν τη δομή, τη διαχείριση και τις λειτουργίες, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις οικονομικές λειτουργίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την καλή νομοθέτηση για να αποφευχθεί η κακονομία και η πολυνομία, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και η πάταξη της διαφθοράς.

«Μείωση δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000»

Επίσης, ο κ. Ρέππας επανέλαβε τη δέσμευση μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015, η οποία θα προέλθει «μέσω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων, αλλά και μέσω της πολιτικής για την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων που είναι σε εξέλιξη».

Ωστόσο, ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι θα πρέπει «να ληφθεί πρόνοια για τους υπαλλήλους εκείνους που όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους κριθεί ότι θα πρέπει μέσω άλλων διαδικασιών να αξιοποιηθούν ή ακόμη και να απομακρυνθούν από το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στο Δημόσιο κατά 150.000».