ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Κύθνου στο Newsbomb.gr: Έτσι καταφέραμε να εμβολιάσουμε το 100% του πληθυσμού

Κύθνος

Η επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού με τίτλο «Γαλάζια Ελευθερία» αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον φετινό τουρισμό και ο δήμαρχος Κύθνου εξηγεί στο Newsbomb.gr πώς το νησί του έγινε το κορυφαίο παράδειγμα προς μίμηση

«Το νησί που θα θέλαμε να αποδώσουμε τα εύσημα σήμερα είναι η Κύθνος που έχουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένων».

Αυτό ανακοίνωνε τη Δευτέρα 31 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσιάζοντας το νησί των Κυκλάδων ως το καλύτερο παράδειγμα υλοποίησης της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία».

Έκτοτε στο νησί ολοκληρώθηκε το 100% των εμβολιασμών και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer κάνοντας την Κύθνο το πρώτο πλήρως Covid free νησί στην Ελλάδα.

«Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε κλείσει όλο τον κύκλο εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών» είπε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης.

Όπως μας διευκρίνισε, μάλιστα, πλήρως εμβολιασμένοι πέραν των μονίμων κατοίκων «είναι και οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοί που πρόλαβαν να τους δηλώσουν όταν άνοιξαν οι λίστες».

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως μας είπε ο κ. Γαρδέρης, 1.630 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 18 ετών (σ.σ. στην απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι της Κύθνου ήταν 1.456).

Έτσι τα καταφέραμε

Το βασικό ερώτημα προς τον δήμαρχο Κύθνου ήταν πώς κατάφερε το νησί αυτή την ιδιαίτερη αλλά και σημαντική στην εποχή της πανδημίας πρωτιά.

Ο κ. Γαρδέρης απέδωσε την επιτυχία αυτή σε σχέση με άλλα νησιά που δεν καταγράφουν τόσο καλές επιδόσεις στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στην ιδιοσυγκρασία των κατοίκων.

«Βλέποντας ότι η πλειοψηφία των κατοίκων εμβολιάστηκε, ακόμα και κάποιοι που ήταν αντιρρησίες πείστηκαν να το κάνουν και αυτοί» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κύθνου.

Σημειώνεται ότι το νησί όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας είχε, σύμφωνα με τον κ. Γαρδέρη, «μεμονωμένα κρούσματα σε στενό οικογενειακό κύκλο που ήταν εύκολα να ιχνηλατηθούν και να περιοριστούν και τα οποία το χειριστήκαμε αποτελεσματικά».

Τα πρώτα οφέλη

Ήδη η Κύθνος μετά την δημόσια αναφορά του κ. Θεμιστοκλέους «τρέχει» μια «καμπάνια» για την τουριστική περίοδο χωρίς να το έχει η ίδια επιδιώξει.

«Βάσει των δεδομένων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ έχει προβάλει το γεγονός ότι η Κύθνος είναι το πρώτο νησί που έχει πλήρως εμβολιαστεί και έχει πάρει την ανάλογη δημοσιότητα με τα ανάλογα οφέλη προς την κατεύθυνση αυτή» λέει στο Newsbomb.gr ο κ. Γαρδέρης.

«Αυτό φαίνεται και από την επισκεψιμότητα που ήδη έχουμε» προσθέτει ο δήμαρχος Κύθνου και μας εξηγεί ότι «το νησί για τα τριήμερα και τετραήμερα που έρχονται έχει 100% πληρότητα ενώ για την υπόλοιπη σεζόν οι κρατήσεις είναι της τάξης του 70% και περιμένουμε περισσότερες».

Ο κ. Γαρδέρης αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εμβολιασμός και για εποχιακά εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμό μολονότι, όπως λέει, «μέχρι τα μέσα Μαΐου οι περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν κάνει προσλήψεις οπότε δήλωσαν τους εργαζόμενους τους οι οποίοι και έχουν εμβολιαστεί».

«Αν προκύψει, πάντως, κάτι νέο είναι θέμα έγκρισης από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. Εκτιμώ ότι μπορεί να χρειαστεί» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Κύθνου.

Μακάρι να λειτουργούσε πάντα έτσι ο κρατικός μηχανισμός

Το Newsbomb.gr ζήτησε από τον κ. Γαρδέρη να στείλει ένα μήνυμα προς όλους όσοι θα ήθελαν να επισκεφθούν το νησί των δυτικών Κυκλάδων.

«Αυτό που λέω και τονίζω είναι ότι εμείς σαν δήμος και κοινωνία έχουμε θωρακιστεί απέναντι στον ιό με τον εμβολιασμό, προσφέρουμε ασφαλείς διακοπές και εχέγγυα για πρόληψη αν προκύψει κάτι εκτάκτως».

Ο ίδιος στην ερώτηση αν υπάρχει ικανοποίηση από την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την διαχείριση της επιχείρησης εμβολιασμού στα νησιά απαντά αφοπλιστικά: «Μακάρι όλος ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργούσε όπως λειτούργησε τη δεδομένη στιγμή γιατί η νησιωτικότητα έχει προβλήματα. Όσον αφορά τους εμβολιασμούς και την αντιμετώπιση της πανδημίας ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε άξιος των περιστάσεων».

Θυμίζει, τέλος, ότι «εμείς στερούμαστε υποδομές και άλλα πράγματα που θα ήθελα να βελτιωθούν για να έχουμε αποτελεσματικότητα. Το σημαντικότερο είναι τα έργα υποδομής, η ύδρευση, η αποχέτευση και η διαχείριση σκουπιδιών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.