ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: «Παραθυράκι» Θεμιστοκλέους για νέα αλλαγή στα όρια ηλικίας

Εμβόλιο Astrazeneca: «Παραθυράκι» Θεμιστοκλέους για νέα αλλαγή στα όρια ηλικίας

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΝέες αλλαγές στα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με AstraZeneca μπορεί να επιφέρει μια ενδεχόμενη επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ της Ελλάδας  - Το «παράθυρο» Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, τα ηλικιακά όρια για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca μετακινούνται σε όλες τις χώρες και δεν υπάρχει μία ενιαία στάση εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε πως όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, συστήνεται να κάνουν και τη δεύτερη, εάν δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες, μια πρακτική που εφαρμόζεται σε 20 χώρες της ΕΕ.

Για το «mix and match», τον λεγόμενο συνδυασμό εμβολίων, υποστήριξε πως δεν υπάρχει σαφής απάντηση καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες.

Η απόφαση της Επιτροπής

Στην χθεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό με Astrazeneca, μετά την εισήγηση – βόμβα της Επιτροπής Εμβολιασμών για «στοπ» στο συγκεκριμένο σκεύασμα στους κάτω των 60 ετών, ακόμη κι αν έχει ήδη γίνει η πρώτη δόση, την συζήτηση μονοπώλησε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται.

Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύουν αυτά που έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από 21/06 να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης. Όλο το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής θα αναρτηθεί σε λίγη ώρα στο embolio.gov.gr».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Ξεσπά ο σύζυγος της 44χρονης για την αλλαγή με το Astrazeneca - «Σαν να ομολόγησαν έγκλημα»