ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ στα πλοία – Μπλόκο στα self test

Ταξίδι πλοίο Πειραιάς έλεγχος

Οι ταξιδιώτες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επιβάλουν τα νέα μέτρα για το ταξίδι με πλοίο η αεροπλάνο προς τα νησιά είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid test

Στα νέα δεδομένα που επιτάσσουν την επιβίβαση στο πλοίο ή το αεροπλάνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (για τους εμβολιασμένους) ή με αρνητικό rapid test 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών προσπαθούν να προσαρμοστούν οι ταξιδιώτες.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και κατέγραψε τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στη νέα πραγματικότητα που αυξάνει το κόστος των ταξιδιών (για τους ανεμβολίαστους).

«Έχουμε rapid test, είμαστε εξοπλισμένοι», «έκανα το εμβόλιο της Johnson & Johnson στη Γερμανία και ταξιδεύω με το πιστοποιητικό εμβολιασμού» λένε στην κάμερα του Newsbomb.gr.

Δεν λείπουν, πάντως, και τα παράπονα όπως μιας γυναίκας η οποία, όπως είπε, «έχω κάνει και τις δύο δόσεις και αναγκάστηκα να κάνω rapid test επειδή για έξι ημέρες δεν είχα συμπληρώσει τις 14 ημέρες (σ.σ. από τον εμβολιασμό)».

Δείτε εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά:

Παράλληλα υπήρξαν περιπτώσεις ταξιδιωτών που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο με αρνητικό self test αλλά η είσοδος δεν τους επετράπη καθώς δεν προβλέπεται η χρήση του συγκεκριμένου τύπου τεστ με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Η εικόνα το πρωί της Δευτέρας

Με ουρές στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια με αρκετούς να κάνουν παράπονα και για το αυξημένο κόστος λόγω της υποχρέωσης διεξαγωγής rapid ή μοριακού τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ορισμένοι, μάλιστα, είπαν ότι συνάντησαν δυσκολίες την Κυριακή να βρουν ραντεβού σε διαγνωστικό κέντρο για τη διεξαγωγή των τεστ που είναι απαραίτητα για την επιβίβαση σε πλοίο όσων δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

«Μαζεύουμε χαρτιά για να πάμε ένα ταξίδι» δήλωσε στην κάμερα του ΟΡΕΝ ένας 17χρονος ενώ μια κοπέλα είπε ότι με τα νέα μέτρα «είναι δύσκολο αλλά και αναγκαίο για να προστατευτούμε».

Στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «στόχος και επιθυμία όλων είναι να μην επιτρέψουμε στον ιό και τις μεταλλάξεις να εμποδίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα».

«Τα στελέχη του Λιμενικού είναι και θα είναι καθημερινά στους καταπέλτες και εντός των πλοίων ώστε να επιβλέψουν την εφαρμογή των μέτρων. Τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα όχι μόνο για την προστασία των πληρωμάτων και των επιβατών αλλά και των κατοίκων των νησιών» πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης απευθύνοντας έκκληση:

«Ζητώ από όλους να τηρούν τα μέτρα. Με τη συνεργασία όλων και με σωστό σχεδιασμό θα κερδίσουμε το φετινό καλοκαίρι».

Πώς θα γίνονται τα ταξίδια

Μεταφορές

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων, και πάντως με μέγιστη πληρότητα 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία αστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών), λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, καθώς και λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αναβατήρες (τελεφερίκ)).

  • Λειτουργία των υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ και του σιδηρόδρομου με μέγιστη πληρότητα 85%.
  • Λειτουργία των τουριστικών λεωφορείων και ειδικών τουριστικών λεωφορείων περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου με μέγιστη πληρότητα 85%.

Μετακινήσεις με πλοία

Η πληρότητα στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία είναι μέχρι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων ή μέχρι 85% του αριθμού αυτού, εφόσον το πλοίο διαθέτει καμπίνες. Η κάλυψη των καθισμάτων αεροπορικού τύπου ανέρχεται στο 50%.

β) Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι 4 άτομα, εφόσον είναι είτε σύζυγοι/συμβιούντες, συγγενείς α' ή β' βαθμού είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους, σε διαφορετική δε περίπτωση 2 μεμονωμένοι επιβάτες ή μέλη πληρώματος, αντιστοίχως.

Ακόμη η πληρότητα στα επιβατηγά-οχηματαγωγά-ταχύπλοα, επιβατηγά-ταχύπλοα και επιβατηγά-υδροπτέρυγα είναι 80% του συνολικού αριθμού επιβατών των πλοίων, εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα τύπου HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνονται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο και

β) μέχρι ποσοστό 50% εφόσον στα ανωτέρω πλοία δεν έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός της περ. (α).

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

αα) Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

αβ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

αγ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω. Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Εξαιρούνται:

βα) οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

ββ) οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

βγ) οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

γ) Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/.

Όσον αφορά τις πτήσεις εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς αυτές πραγματοποιούνται εφόσον οι επιβάτες:

α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή

β) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοιού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του ελέγχου με την μέθοδο PCR και της εξέτασης με rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή

γ) επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται από τα αεροπορικές εταιρίες με την αγορά του εισιτηρίου και την επισύναψη των ψηφιακών βεβαιώσεων, καθώς και δειγματοληπτικά από αστυνομικές αρχές σε αεροδρόμια.

Οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF) η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.

Σε περίπτωση προσκόμισης της βεβαίωσης των περ. (α), (β) και (γ) από αλλοδαπό σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής ή αγγλικής, ο έλεγχος εναπόκειται στην αεροπορική εταιρία.

Υπόχρεοι στην προσκόμιση των ανωτέρω δικαιολογητικών για τη μετακίνηση σε νησιά είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες 12 ετών και άνω.

Οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται και προς τα λοιπά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19 που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας https://www.ypa.gr.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: Έως 262% η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα – Πώς θα μπει «φρένο»