ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτή είναι η εφαρμογή για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις εστίασης

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αυτή είναι η εφαρμογή για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις εστίασης

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την νέα εφαρμογή με τίτλο Covid Free GR, με την οποία θα σκανάρουν οι επιχειρηματίες της εστίασης τα σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδίκευσε την νέα εφαρμογή με τίτλο Covid Free GR, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

Όπως έγινε γνωστό, από την Παρασκευή 16 Ιουλίου, οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση μπαίνουν σε νέο καθεστώς λειτουργίας, με βάση και όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα (12/07) ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη θα γίνεται μέσω της ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεση του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από σήμερα για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολίου, από την επόμενη κιόλας μέρα έχουν πρόσβαση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε δε ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Τρία χρώματα θα έχει η εφαρμογή

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία με το σκανάρισμα του bar code, η εφαρμογή θα δείχνει εάν ο πολίτης είναι πλήρως εμβολιασμένος και μπορεί να μπει στον χώρο ή αν η πρόσβασή του στο μαγαζί απορρίπτεται. Η εφαρμογή θα έχει τρία χρώματα, πράσινο, κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

  • Στην περίπτωση της πράσινης ένδειξης (πιστοποιητικό εμβολιασμού - νόσησης) , σημαίνει πως είναι όλα εντάξει με το πιστοποιητικό του πελάτη.
  • Στην περίπτωση της κίτρινης ένδειξης (βεβαίωση αρνητικού τεστ που έχει δηλωθεί), σημαίνει ότι το πιστοποιητικό είναι μεν ενεργό αλλά όχι για όλους του χώρους
  • Στην περίπτωση της κόκκινης ένδειξης (μη έγκυρο πιστοποιητικό), σημαίνει ότι δεν προκύπτει η αυθεντικότητα του εγγράφου και επομένως θα απορρίπτεται η πρόσβαση του πελάτη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρκουμανέας: Κοντά στα 3.000 τα κρούσματα σήμερα