ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα με 45άρια - Πού θα χτυπήσει και τι να προσέξουν οι πολίτες

Καύσωνας θερμοκρασία Ελλάδα
INTIME

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις επόμενες ημέρες - Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» ο καύσωνας

Νέο κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών με τον υδράργυρο να ανεβαίνει αισθητά από σήμερα, Τρίτη και τις μέγιστες θερμοκρασίες να υπερβαίνουν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου από την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια (περισσότερες από 7 ημέρες). Επισημαίνεται ότι από την Παρασκευή 30/07 οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε ακραίες συνθήκες

  • Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου - 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1500 μέτρα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.
  • Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Καθώς ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στο χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45άρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις επόμενες ημέρες, σημειώνει στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, ένα ασυνήθιστο ζεστό χρονικό διάστημα μας περιμένει τις επόμενες ημέρες, με τον υδράργυρο να φτάνει από σήμερα και να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Έως το τέλος της εβδομάδας στις πεδιάδες της κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας Λαμίας, Αργολίδας, Αγρινίου, Πύργου, Καλαμάτας και Σπάρτης, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 44 βαθμούς με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 45.

Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές ακόμα και την νύχτα, αφού ο υδράργυρος στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν φαίνεται να πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς την νύχτα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δοκιμαστούν άνθρωποι, ζώα, φυτά αλλά και υποδομές. Χρειάζονται μέτρα αυτοπροστασίας αλλά και μεγάλη προσοχή για δασικές πυρκαγιές.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας από αύριο, λόγω των θερμών αέριων μαζών που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κυρίως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα:

  1. Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

  1. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

  1. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας:

Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαευαγγέλλου στο Newsbomb.gr: Γιατί θα εμβολιάζονται οι 12-15 – Πώς πήρε την απόφαση η Επιτροπή