ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» - Ζερεφού: Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα - Επικίνδυνος ο Αύγουστος

«Καμπανάκι» - Ζερεφού: Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα - Επικίνδυνος ο Αύγουστος
Kίνδυνος για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα
intime

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι χαρακτηριστικά επικίνδυνες για μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα.

Σήμα κινδύνου για πολύ μεγάλες φωτιές μετά τον καύσωνα, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, «εξέπεμψε» μέσω του ΣΚΑΪ ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

«Είναι τέτοιες οι συνθήκες αερισμού της Ελλάδας οι οποίες μετριάζουν τον καύσωνα το γράφει κι ο Αριστοτέλης στα μετεωρολογικά, το πρόβλημα είναι ότι όταν με το καλό επανέλθει το σύστημα των ετησίων ανέμων, τέλος εβδομάδας, τότε ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι τεράστιος, ακόμα πιο μεγάλος από αυτόν που ζούμε τώρα... Είναι όλα πυρωμένα, αποξηραμένα έτοιμα να καούν. Το είδαμε το 2007 στην Ηλεία με τις τεράστιες πυρκαγιές που κινδύνεψε η αρχαία Ολυμπία, το είδαμε και το ’87 και το ‘58».

Οι άνεμοι, διευκρίνισε ο κ. Ζερεφός, καθορίζουν πόσο γρήγορα θα διασπαρεί η πυρκαγιά και προς ποια κατεύθυνση θα πάει. «Οι πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου θα είναι χαρακτηριστικά επικίνδυνες και δεν πρέπει να πούμε ‘ουφ πέρασε ο καύσωνας’» προειδοποίησε ο καθηγητής.

«Οι μελέτες που έχουμε κάνει είναι ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα, όπως στη μεγάλη μελέτη της ΤτΕ. Το κόστος μακροπρόθεσμα, στην Ελλάδα, θα είναι 700 δισεκ. αν προσαρμοστούμε μπορεί να μειωθεί στα 400. Συχνότερες ακραίες βροχοπτώσεις. Από κάθε 5 με κάθε 10 χρόνια καύσωνα να έχουμε κάθε χρόνο τέτοιους μετά το 2050 με 2060.

Όπως επισήμανε ο Χρήστος Ζερεφός, «όταν φτάσουμε στο σημείο το ακραίο να γίνει σύνηθες, το έχω πει πολλές φορές, τότε δε θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι, δηλαδή θα έχουμε μπει σε μια νέα κατάσταση την κατάσταση της θερμοπληκτης γης που ό,τι και να κάνουμε αυτή θα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα».

Ευτυχώς, διευκρίνισε ο καθηγητής, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο δε θα υπάρξει επιστροφή. «Όμως ακόμα έχουμε περιθώριο να το αποφύγουμε αυτό, μολονότι τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Διότι πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε μια πολύ σημαντική μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου δηλαδή του αποτυπώματος άνθρακα στο σύνολο του πλανήτη μέχρι 2050 πρέπει να απεμπλακούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να πάμε σε νέες μορφές ενεργείας».

Τρίτος καύσωνας στον Ιούλιο, τόσο μεγάλος, δεν είναι φυσιολογική αυτή τόνισε ο κ. Ζερεφός. Διευκρίνισε ότι στο παρελθόν έχουμε δει καύσωνες το ‘58, το ‘63, το ‘87 το 2007 το 2017 και τώρα. Αυτός είναι ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά με τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.