ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοίο η χώρα: Μέτωπα σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μεσσηνία, Μάνη και Αρχαία Ολυμπία

Σε πύρινο κλοίο η χώρα
Σε πύρινο κλοίο η χώρα
Φωτογραφία: Intimenews/Γιάννης Λιάκος

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμα μία ημέρα η χώρα μας.

Τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος, που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ενώ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια όπου έχουν εκκενωθεί 12 χωριά.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση πολλών οικισμών. Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Την ίδια στιγμή πύρινα μέτωπα υπάρχουν στη Μεσσηνία, τη Μάνη και την Αρχαία Ολυμπία, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και τη Ρόδο.

«Χθες ζήσαμε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη νύχτα, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, στην Ανατολική Μάνη. Σε όλα αυτά τα μέτωπα όπου ακόμα δίνουμε τη μάχη, καθώς από χθες το βράδυ ως και τώρα έχουμε 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιάς», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ως προς την περιοχή που κάηκε στην Αττική, μια πρώτη εκτίμηση ανέρχεται σε περίμετρο 12.500 στρεμμάτων, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί και η Υπηρεσία Copernicus της Ε.Ε. για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη. Ως προς τις ζημιές, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, είναι: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια έχουν υποστεί μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Διάσπαρτες αναζωπυρώσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στη Βαρυμπόμπη πλέον, χάρη στη δουλειά που έγινε τη νύχτα από τα πεζοπόρα τμήματα κυρίως, τώρα υπάρχουν μόνο διάσπαρτες αναζωπυρώσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξει τουλάχιστον οριοθέτηση της πυρκαγιάς.

Στο πεδίο της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματική η κατάσταση, εκκενώθηκε μοναστηρι

Παράλληλα, σε εκκένωση του χωριού Ροβιές, στην Εύβοια, προχώρα αυτή τη στιγμή η αστυνομία, η περιφέρεια και ο δήμος μετά την εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική παράλληλα σε εκκένωση προχώρα και στο χωριό Παλαιοχώρι.

Ήδη στις Ροβιές βρίσκεται ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός ο οποίος χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ δραματική» και όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «η φωτιά είναι μία ανάσα από τα σπίτια του χωριού και έχουμε υποχρέωση να σώσουμε του ανθρώπους πρώτα απ΄ όλα».

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πήραν νέο μήνυμα από το 112 να εγκαταλείψουν τις Ροβιές και το Παλαιοχώρι καθώς κινδυνεύουν πλέον άμεσα από τα μέτωπα της φωτιάς ενώ έχει διακοπεί ο δρόμος για την ενίσχυση των δυνάμεων προς Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ που κινδυνεύει άμεσα αλλά και ο Δρυμώνας.

Πριν λίγο οι πυροσβέστες είδαν τεράστιες φλόγες να κυκλώνουν το χωριό Δαμιά ενώ τα μέτωπα της φωτιάς κινούνται σε όλα τα σημεία ανεξέλεγκτα κυκλώνοντας οικισμούς και εγκλωβίζοντας ανθρώπους και πυροσβέστες που δίνουν μία Τιτάνια μάχη να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε διάφορα σημεία καθώς έχει διακοπεί η κυκλοφορία ανάμεσα στα χωριά Δαμιά και Παλαιοχώρι. Τα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο συνεχίζουν να ρίχνουν τόνους νερού αλλά τα μέτωπα είναι πολλά. Οι εκκλήσεις για βοήθεια είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα είναι συνεχείς.

Σήμερα το πρωί μετά από σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Επιχειρούν 95 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα και από αέρος περιοδικά 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Tρεις μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

Με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, τρεις πυροσβέστες που έδωσαν μάχες στους Κουρκουλούς

Εφιαλτικές στιγμές στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Την ίδια στιγμή οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος.

Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου. «Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη:

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, είναι επίσης σε εξέλιξη και εκεί επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
  • Πριν από λίγο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καυκανία της Αρχαίας Ολυμπία, όπου κινητοποιήθηκαν άμεσα 46 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 4 αεροσκάφη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία δεύτερη φωτιά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ηράκλεια, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ από την Πυροσβεστική δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της ομώνυμης κοινότητας.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντρέχουν υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια εντοπίζονται αυτήν την ώρα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, εξαιτίας των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής από τις πυρκαγιές.

Στη Βαρυμπόμπη συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί την περιοχή, ενώ στην Εύβοια χωρίς ρεύμα παραμένουν τέσσερις οικισμοί, επίσης εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή.

Σποραδικές διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι. Στην Κω εφαρμόζεται το πρόγραμμα περικοπών στην ηλεκτροδότηση που ανακοινώθηκε χθες, καθώς οι τοπικές μονάδες παραγωγής, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που μειώνουν την απόδοσή τους, δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαρδαλιάς για φωτιές: «Ένα ενεργό μέτωπο στη Βαρυμπόμπη - Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια»