ΕΛΛΑΔΑ

To Newsbomb.gr στο στρατηγείο των Ρουμάνων πυροσβεστών στην Εύβοια (pics)

To Newsbomb.gr στο στρατηγείο των Ρουμάνων πυροσβεστών στην Εύβοια (pics)

To Newsbomb.gr συνομίλησε με τον επικεφαλής των 108 Ρουμάνων πυροσβεστών που επιχειρούν στη χώρα μας, Florin Chirea, ο οποίος μας αποκάλυψε τα μυστικά πίσω από την αποτελεσματικότητα και την εκπληκτική δουλειά στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Από την πρώτη ημέρα που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, έγιναν αμέσως το «κλειδί» για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια. Οι ντόπιοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια, καθώς έχουν καταφέρει να σώσουν μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες, δεκάδες χωριά, ενώ ο τρόπος που ενεργούν εντυπωσιάζει.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Προκόπι Ευβοίας, μπήκε στα άδυτα του «στρατηγείου» των Ρουμάνων πυροσβεστών και συνομίλησε με τον επικεφαλής του, Florin Chirea, ο οποίος ευχαρίστησε από καρδιάς τους Έλληνες συναδέλφους του.

Το κέντρο επιχειρήσεων των ρουμανικών δυνάμεων

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, το Newsbomb.gr και ο απεσταλμένος του, Δημήτρης Δρίζος, πέρασαν την πόρτα του Δημοτικού Σχολείου στο Προκόπι. Εκεί, στημένο άρτια και άψογα, το ρουμανικό «στρατόπεδο», είχε αναπτυχθεί σε όλη την αυλή.

H είσοδος προς το Ρουμανικό αρχηγείο στο Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου

Χαρακτηριστικό δε, της οργάνωσης που είχαν οι Ρουμάνοι, ήταν το γεγονός πως είχαν κολλήσει μέχρι και αυτοκόλλητα με την ελληνική και την ρουμανική σημαία στις πόρτες.

Στοίβες από νερά και τρόφιμα σε μια γωνία, τα περισσότερα από συνεισφορές εθελοντών και κατοίκων, είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος στο υπερυψωμένο μπαλκονάκι του σχολείου.

Μια κίτρινη κορδέλα κατά μήκος της αυλής, έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα πως η είσοδος απαγορεύεται ρητά για οποιονδήποτε δεν είχε δουλειά εκεί.

Στο βάθος της αυλής, άλλοι πυροσβέστες ξεκουράζονταν στον ίσκιο, άλλοι έκαναν κάμψεις ενώ ένα τμήμα από μηχανικούς ασχολούνταν με τη συντήρηση των οχημάτων. Το μάτι φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει η ρουμανική σημαία που υψωνόταν μπροστά από το κέντρο επιχειρήσεων, δεμένη σε μια μπασκέτα του σχολείου.

H ρουμανική σημαία στο Δημοτικό Σχολείο

Ζητήσαμε να δούμε τον επικεφαλής των 108 πυροσβεστών. Ένας άνδρας, ο οποίος ήταν αξιωματικός, με αυστηρό ύφος ρώτησε την ταυτότητα μας και μας είπε να περιμένουμε μέχρι να επιστρέψει.

Λίγο λεπτά αργότερα, η σιλουέτα του αξιωματικού είχε δίπλα της μια ακόμα. Ένας άνδρας λίγο πριν τα 50, με γκρίζα μαλλιά και αυστηρό ύφος πλησίασε, ύψωσε το χέρι του για χειραψία και συστήθηκε: «Είμαι ο Florin Chirea».

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Florin ήταν να ζητήσει να γράψουμε με λατινικά το όνομα του δημοσιογράφου και το μέσο εκπροσώπησης. Αφού τα κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα, χαμογέλασε και αμέσως μας ρώτησε τι θέλουμε να μάθουμε.

Να σημειωθεί πως η συνομιλία μας με τον Ρουμάνο επικεφαλής έγινε πάντα με την παρουσία αξιωματικού. Κάτι το οποίο τόνισε και στην επιστολή που απέστειλε προς το Νίκο Χαρδαλιά μετά από το δημοσίευμα ελληνικής ιστοσελίδας, το οποίο ανέφερε πως έγιναν δηλώσεις από τον ίδιο περί «σκοπιμότητας πίσω από την άμεση μη πυρόσβεση της πυρκαγιάς».

«Ήρθαμε ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν από την αρχή πάρα πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα αιτήθηκε βοήθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα», ήταν τα πρώτα λόγια του Florin Chirea.

Η πρώτη ερώτηση φυσικά αφορούσε το προφανές: Την στρατιωτικού τύπου πειθαρχία που έκανε τους Ρουμάνους viral από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στη χώρα μας. Drones που ανιχνεύουν ρυάκια, που βρίσκεται η φωτιά, πυροσβέστες-μετεωρολόγοι και άλλες ειδικότητες απαρτίζουν την ομάδα των 108 ατόμων.

«Κοιτάξτε. Είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες. Έχουμε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση ωστόσο δεν υπαγόμαστε στο Υπουργείο Άμυνας αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Έχουμε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για κάθε εργασία μας. Όπως βλέπετε έχουμε έρθει με 108 άνδρες και 20 οχήματα. Αυτή την ώρα επιχειρούν άνδρες στο πεδίο (δείχνοντας προς τα βόρεια). Είναι αλήθεια πως έχουμε drones και χαρτογραφούμε περιοχές ή εξετάζουμε τα δεδομένα για τον καιρό. Αυτό όμως είναι μέρος της εκπαίδευσής μας και του προσωπικού μας. Έχουμε φέρει επίσης ανταλλακτικά και μηχανικούς για τα οχήματά μας και τον εξοπλισμό μας».

Τα πυροσβετικά οχήματα που βρίσκοταν σταθμευμένα

Αμέσως η απορία ήταν εύλογη. Τι γίνεται με το μέτωπο της φωτιάς; Τι αντιμετώπισαν και τι βρήκαν;

«Τι βρήκαμε... (ξεφύσηξε με δύναμη κοιτώντας γύρω γύρω). Η κατάσταση ήταν πραγματικά δύσκολη. Μια μεγάλη φωτιά. Πραγματικά μεγάλη φωτιά, η οποία ξεπηδούσε από παντού με ταχύτητα. Η άψογη συνεργασία μας με τους Έλληνες πυροσβέστες έφερε άμεσα αποτελέσματα. Μπορώ να πω πως τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, αλλά όχι υπό πλήρη έλεγχο. Μια φωτιά, σαν αυτή εδώ, δεν μπορεί να σε αφήσει ήσυχο. Σε σημεία που νομίζεις πως η φωτιά έχει σβήσει, αυτή συνεχίζει να καίει κάτω από το χώμα και αμέσως μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, όμως δεν σταματάμε να παλεύουμε μέχρι να σβήσει κάθε εστία».

Σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ο Ρουμάνος επικεφαλής χρησιμοποιούσε τις λέξεις «επιχειρούμε» και «αναπτυσσόμαστε». Δείγμα της λογικής που έχουν οι Ρουμάνοι στις κατασβέσεις τους. Παράλληλα, σε κάθε ευκαιρία ο Florin αλλά και ο αξιωματικός που τον συνόδευε (ο ίδιος που μας υποδέχτηκε), έπλεκαν το εγκώμιο των Ελλήνων συναδέλφων τους.

«Θέλω να το τονίσω και το έχω πει αρκετές φορές πως ευχαριστούμε τους Έλληνες συναδέλφους μας. Από την πρώτη ημέρα, μας υποδέχτηκαν θερμά και εμείς θαυμάζουμε την αφοσίωσή τους. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Θέλω να σημειωθεί πως επιχειρούμε υπό τις οδηγίες των ελληνικών Αρχών και όχι αυτόνομα. Συζητάμε την κατάσταση, παρουσιάζουμε τα δεδομένα μας και επιχειρούμε μαζί τους. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία ανάμεσα μας και είναι το πρώτο και μεγαλύτερο όπλο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Πριν αποχωρήσουμε από το Προκόπι, ζητήσαμε το πιο... απίθανο πράγμα από έναν πυροσβέστη: Μια πρόβλεψη για το πότε θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο μια τέτοια κατάσταση.

«Είναι απίθανο αυτό, νομίζω το καταλαβαίνεις. Δεν μπορεί να προβλεφθεί κάτι τέτοιο για το λόγο που σου είπα. Εμείς θα είμαστε 15 μέρες εδώ και θα φροντίσουμε να είναι όλοι ασφαλείς. Παλεύουμε, συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες συναδέλφους μας με εξαιρετικό τρόπο και θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Μείνετε συντονισμένοι στο Newsbomb.gr για το οδοιπορικό σε Μαντούδι-Λίμνη-Αγία Άννα, μέσα από τα δάση που κατέκαψε η φωτιά

Καμάρι των Ρουμάνων

Ενδεικτικό του σεβασμού που έχουν οι Ρουμάνοι για τους πυροσβέστες τους, είναι τα συνεχόμενα ποσταρίσματα στα social media για το επιχειρησιακό τους σκέλος στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 6/8, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Florin Cîțu (Φλορίν Κίτσου) είχε ενημερώσει μέσω Facebook πως «η Ρουμανία είναι με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Έχουμε εγκρίνει δωρεάν διεθνή βοήθεια για την Ελληνική Δημοκρατία, που πλήττεται σοβαρά από δασικές πυρκαγιές! Η ομάδα πυροσβεστών από τη Ρουμανία θα ενεργήσει στις περιοχές που υποδεικνύουν οι ελληνικές αρχές για περίοδο 10 ημερών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.