ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν 5 οικισμοί - «Μάχη» με τις αναζωπυρώσεις για τέταρτη ημέρα

Φωτιά στα Βίλια για τέταρτη ημέρα
Φωτιά στα Βίλια για τέταρτη ημέρα
Intimenews/Στέλιος Στεφάνου

Φωτιά στα Βίλια: Η πυρκαγιά κατακαίει την περιοχή των Βιλίων για τέταρτη ημέρα.

Εφιαλτική ήταν ακόμα μία νύχτα στην περιοχή των Βιλίων, με την καταστροφική πυρκαγιά να συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλο αγώνα για να σωθούν οι περιουσίες των πολιτών.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Φωτιά στα Βίλια: Θα ενταθούν οι άνεμοι

Προβληματισμό προκαλούν στην Πυροσβεστική οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Φωτιά στα Βίλια: Επιχειρούν 427 πυροσβέστες

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Κόκκαλης: Μικρές αναζωπυρώσεις στα Βίλια που αντιμετωπίζονται

Στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο ξημέρωμα στην ευρύτερη περιοχή στα Βίλια. Σημείωσε ότι αυτή την ώρα στα Βίλια δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

«Έχουμε το πρόβλημα με τη φωτιά στο Καραούλι, στον Άγιο Χαράλαμπο αριστερά της Αγ. Σωτήρας και στους οικισμούς στη Θέα, στο Παλαιοχώρι, στο Πανόραμα και Παλαιοκούνδουρα», τόνισε.

«Μέχρι τη 01.30 τα ξημερώματα περίπου, στα Βίλια, καιγόταν μια αποθήκη, ένα μικρό αγροτικό σπίτι. Η φωτιά μετά πήδησε πάνω από τον κεντρικό δρόμο, προς το όρος Πατέρα αλλά αναχαιτίστηκε. Οι μικρές εστίες της φωτιάς τέθηκαν υπό έλεγχο», είπε. «Στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις που όμως αντιμετωπίζονται». Για το ενδεχόμενο η φωτιά να πάει προς Οινόη, ο κ. Κόκκαλης είπε πως εξαρτάται από τη κατεύθυνση των ανέμων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως η φωτιά οδεύει προς τα καμένα. Η φωτιά πηγαίνει προς τα πίσω μεν, αλλά υπάρχουν οικισμοί».

Φωτιά στα Βίλια: «Οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά με κίνδυνο να καούν»

«Δεν έγινε εκκένωση στα Βίλια γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους Πολωνούς πυροσβέστες, γιατί προστάτευσαν την πόλη. Τα Βίλια έχουν μεγάλη δυνατή εθελοντική ομάδα, οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά για να καούνε. Δεν είναι καλά οργανωμένη η υπηρεσία που έχει αναλάβει να σβήσει τη φωτιά», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων στην τηλεόραση του Mega.

Σημειώνεται ότι το Newsbomb.gr, βρέθηκε για ακόμα μία ημέρα στην περιοχή των Βιλίων, με τους δημοσιογράφους Κώστα Τσιτούνα και Ευδοκία Μύτιλη να καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε Αττική και Εύβοια

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

  • Αττική και
  • Νότια Εύβοια

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί κατέρρευσε τόσο γρήγορα ο αφγανικός στρατός απέναντι στους Ταλιμπάν: 6 λόγοι για την πανωλεθρία