ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Ελέγχθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι προς Μέγαρα – Συνεχής η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά Βίλια έλεγχος νότιου τμήματος αναζωπυρώσεις
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Φωτιά - Όλες οι ειδήσεις: Σε εγρήγορση οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Πηγές της πυροσβεστικής σημειώνουν για την φωτιά στα Βίλια ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα» σημειώνοντας ότι «επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την περίμετρο - επίγειες και εναέρια για διαβροχή».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «το νότιο τμήμα έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του». Επιπλέον, γίνονται ενέργειες σε όλα τα σημεία που εκδηλώνονται καπνοί όπως Αγ. Τριάδα, Καντήλι, Κασταναβα. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται όλη τη μέρα στην περίμετρο και στο εσωτερικό της πυρκαγιάς για την αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Πατούλης για φωτιά στα Βίλια: «Θα περάσουμε σε ύφεση» – Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, είπε ότι «η σημερινή ημέρα δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Νομίζω ότι θα περάσουμε σε ύφεση με ετοιμότητα για αναζωπυρώσεις».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ηρωική μάχη μεγάλων επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, τονίζοντας πως δεν υπήρχε άπνοια, αλλά σημειώνονταν όλες τις τελευταίες ημέρες πολλές εναλλαγές στη φορά του ανέμου και υπήρχαν «ριπές» με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην επιχείρηση και να μην ανακόπτεται το μεγάλο μέτωπο. «Θα πρέπει πλέον να είμαστε πιο έτοιμοι να ανακόπτουμε τη φωτιά από τα πρώτα λεπτά, όπως έγινε τα ξημερώματα στο Δασκαλιό Κερατέας, με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά τη ρίψη δυο φωτοβολίδων», υπογράμμισε. Όπως είπε, εάν δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση, δημιουργούνται τεράστια ζητήματα, επισημαίνοντας πως «εάν στο Μάτι είχαν προλάβει τη φωτιά στην Πεντέλη στο σημείο που ξεκίνησε, δεν θα γινόταν αυτό που ζήσαμε».

Ερωτηθείς για το ότι δεν εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση των Βιλίων όταν οι φλόγες έφτασαν ουσιαστικά στις αυλές των σπιτιών, είπε ότι ήταν επιλογή της Πυροσβεστικής. «Ζήσαμε ώρες αγωνίας, αλλά δικαιώθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής που έλεγε ότι ο άνεμος θα αλλάξει κατεύθυνση και η φωτιά θα οδηγηθεί προς την άλλη πλευρά, όπου αναχαιτίστηκε», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης, πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον τα έργα υποδομής ομβρίων υδάτων στις πυρόπληκτες περιοχές σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας πώς «δεν είναι εύκολη υπόθεση». «Δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα», διαβεβαίωσε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε, δε, ότι ήδη υλοποιούνται πάνω από 130 ανάλογα έργα, με προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής έχει στήσει τροφοδοτικά κέντρα με είδη πρώτης ανάγκης στα Βίλια, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο 1110 για τη ψυχολογική στήριξη των πυρόπληκτων. Παράλληλα ξεκινά και η καταγραφή όλων των ζημιών σε σπίτια και εταιρείες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το απόγευμα η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για το Αφγανιστάν - Στις 19:30