ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπυρική περίοδος - Πυρκαγιές Ελλάδα μέχρι 31 Ιουλίου 2021: 40 συλλήψεις - Ένας μόνο στη φυλακή

Αντιπυρική περίοδος - Πυρκαγιές Ελλάδα μέχρι 31 Ιουλίου 2021: 40 συλλήψεις - Ένας μόνο στη φυλακή
Τι έχει γίνει σε επίπεδο συλλήψεων και απονομής δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές; Μήπως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Πόσες υποθέσεις ή υπόνοιες εμπρησμών έχουν εξιχνιαστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο; «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια». Με τη φράση αυτή του Αριστοτέλη θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε γιατί σε αυτή την χώρα το μαχαίρι δεν φτάνει ποτέ στο κόκαλο.

Αν και οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει, αξίζει να μελετήσουμε τα επίσημα στοιχεία από τα οποία εξάγονται ενδιαφέροντα συμπεράσματα όχι μόνο για το πόσα στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη, αλλά και για την εξιχνίαση των περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες εμπρησμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Ιουλίου 2021 έχουν προκληθεί στην επικράτεια συνολικά (8.360) αγροτοδασικές πυρκαγιές, ποσοστό αύξησης 20,1%, σε σχέση με το 2020 και 11,0%, σε σχέση με το 2019.

Συνολικά στην επικράτεια κάηκαν 162.132 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, ποσοστό 49,3% αυξημένο, σε σχέση με το 2020 και 116,6%, σε σχέση με το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου έχει καεί έκταση ίση με την καμένη έκταση ολόκληρου του 2019.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της φετινής καταστροφής, συγκρατείστε ότι οι καμένες εκτάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι περισσότερες σε ποσοστό 36%, σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα των ετών (2008 – 2020).

Πάμε τώρα να δούμε τι έχει γίνει σε επίπεδο συλλήψεων και απονομής δικαιοσύνης για τις πυρκαγιές.

Τι έχει γίνει σε επίπεδο εξιχνίασης των εγκληματικών πυρκαγιών; Ο διωκτικός μηχανισμός αρμόδιος για τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και από πρόθεση) για το συγκεκριμένο διάστημα του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου του 2021, όπως γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης (πρώην Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, και Ειδικός Ερευνητής - Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού) αποδεικνύεται από τα κατωτέρω στοιχεία ότι είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικός. Και τούτο, γιατί από τον συνολικό αριθμό των (8.304) αγροτοδασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν στην επικράτεια, ο διωκτικός μηχανισμός συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία του εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και από πρόθεση) συνολικά (40) δράστες, ποσοστό 0,5%.

Από τους δράστες αυτούς, οι 37, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σε δάση από αμέλεια και οι 3, για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση. Μόνον ο ένας από τους ως άνω εκ προθέσεως δράστες εμπρησμού σε δάση κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε σε κατάστημα κράτησης.

Ειδικά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού / ΠΣ, ως η Κεντρική / Προϊσταμένη Υπηρεσία των Ανακριτικών Γραφείων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν εξιχνίασε καμία εκ των μεγάλων και σοβαρών περιστατικών εμπρησμού σε δάση, παρά μόνον μία υπόθεση (την πυρκαγιά στις 27/7/2021 στην περιοχή Σταμάτα – Ροδόπολη - Διόνυσο Αττικής, όπου συνέλαβε και οδήγησε στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για την πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξη του εμπρησμού δάσους από αμέλεια κατά συρροή με τον εμπρησμό από αμέλεια και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών).

Οι αριθμοί «μιλάνε» από μόνοι τους και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν το «σύστημα» λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι. Παρόλα αυτά, τις ευθύνες θα τις αποδώσουν αυτοί που πρέπει και όταν πρέπει. Εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς. Απλά καταγράφουμε την θλιβερή πραγματικότητα.

Πηγή: Απολογισμός πυρκαγιών Α΄ τριμήνου αντιπυρικής περιόδου 2021 (Ανδριανός Γκουρμπάτσης)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.