ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου στο Newsbomb.gr: Τα μέτρα θα εφαρμόζονται – Η ατάκα που «έδειξε» επιστροφή της μάσκας

Γιάννης Οικονόμου
Για μέτρα που θα είναι αποτελεσματικά, θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ερώτηση του Newsbomb.gr
ΙΝΤΙΜΕ

Για μέτρα που θα είναι αποτελεσματικά, θα εφαρμόζονται και θα μπορούν να ελέγχονται έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ερώτηση του Newsbomb.gr για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τρίτη

Την επιστροφή της μάσκας για εξωτερικούς χώρους «έδειξε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην ερώτηση του Newsbomb.gr για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τη χρήση της μάσκας ενόψει των ανακοινώσεων των μέτρων που θα γίνουν αύριο, Τρίτη, και τα οποία θα ισχύσουν από φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους.

«Θα σας έλεγα ότι έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα και για κάποια που δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα εφαρμογής των μέτρων, με πλήρη διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ή με περιορισμούς που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των ατόμων ανάλογα με την διαθέσιμη επιφάνεια που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Η πρόθεση μας είναι να σχεδιάσουμε ένα πλαίσιο μέτρων που θα είναι αποτελεσματικά, που θα εφαρμόζονται και κυρίως θα μπορούν να ελέγχονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα τους» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου στο Newsbomb.gr.

Σημειώνεται ότι τις ανακοινώσεις θα κάνουν το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «με δεδομένη την δυνατότητα ασφαλούς, γρήγορου και αποτελεσματικού εμβολιασμού, με δεδομένη την ουσιαστική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής. Με δεδομένα όσα προηγήθηκαν κατανοούμε πλήρως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων σε όλους και όλες, ώστε να μπορέσουν από τον Σεπτέμβριο, όσοι και όσες βρίσκονται εντός της επικράτειας να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν».

«Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία -αύριο (σ.σ. Τρίτη) το απόγευμα- και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις».

«Ανυποχώρητα και δίχως συμβιβασμούς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, να εξασφαλίσει τα προς το ζην, τον νέο και τη νέα που θέλουν να μορφωθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να διασκεδάσουν, τον ασθενή που δεν πάσχει από Covid και θέλει το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει ικανούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματός του. Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας» κατέληξε στην αναφορά του στο θέμα ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το φθινόπωρο στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης το ίδιο θα ισχύσει και στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Παράλληλα, για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία θα πληρώνουν από τη τσέπη τους. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενω η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Eπίσης είναι πολύ πιθανό να επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, αν το υποδείξουν οι ειδικοί, η κυβέρνηση οφείλει να το εφαρμόσει.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια αυτό που έχει αποφασιστεί είναι δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων είτε θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στην τάξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Εκκενώνονται τα Βίλια και ο Προφήτης Ηλίας με μήνυμα του 112 λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς