ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Τι ισχύει από σήμερα - Σε πίεση το ΕΣΥ

Τέλος χρόνου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Τι ισχύει από σήμερα - Σε πίεση το ΕΣΥ
Τι προβλέπει το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις αναστολές των ανεμβολίαστων υγειονομικών
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εξέπνευσε σήμερα, το περιθώριο για τον εμβολιασμό των υγειονομικών - Βγαίνουν σε αναστολή όσοι υγειονομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δεν έκαναν το εμβόλιο

Ένα βήμα παρακάτω πηγαίνει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της κυβέρνησης, από σήμερα, πρώτη Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί πρεμιέρα κάνει η πλατφόρμα για την συμπληρωματική τρίτη δόση θωράκισης απέναντι στον κορονοϊό, η οποία θα αφορά γι' αρχή επτά ευπαθείς ομάδες πολιτών. Την ίδια στιγμή εξέπνευσε και η διορία που είχαν οι υγειονομικοί για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, με όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο θα βγαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Περίπου 10.000 υγειονομικοί δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η απόφαση για την ανάκληση αδειών στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, επισημοποιήθηκε με το έγγραφο που απέστειλαν ο πρώην υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Όπως έχει γίνει γνωστό ανάμεσα στα 220.000 νέα ραντεβού που έχουν κλειστεί στην πλατφόρμα του εμβολίου οι 8.000 αφορούν υγειονομικούς που θέλησαν να εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα.

Ποιοι βγαίνουν σε αναστολή

Οι υγειονομικοί - γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας.

Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ

Τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα φεύγει.

Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.

Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.

Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Πού εντοπίζονται τα κενά

Το πρόβλημα είναι έντονο στην Κρήτη, ενώ σημαντικές ελλείψεις αναμένονται και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη οι ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα να στέλνονται ασθενείς στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, καθώς σε σύνολο 2.200 εργαζομένων είναι ανεμβολίαστοι οι 400. Από αυτούς οι 35 είναι γιατροί, οι 280 νοσηλευτικό προσωπικό και οι 85 ανήκουν στο διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό.

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» υπηρετούν σήμερα 1.300 εργαζόμενοι. Από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι οι 250 εκ των οποίων 25 γιατροί, 150 νοσηλευτές και οι άλλοι 75 διοικητικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό. Τις λιγότερες απώλειες θα έχει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Καραμανδάνειο όπου από τους 295 εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί οι 30, η πλειοψηφία των οποίων αφορά διοικητικό προσωπικο.

Αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Την Τρίτη (31.08), οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα έφτασαν στους 11.408.609. Περισσότεροι από 6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 57,3% του γενικού πληθυσμού και 66,5% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.738.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% στο γενικό πληθυσμό και 63,6% στον ενήλικο πληθυσμό.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 31.868 εμβολιασμοί. Οι 23.098 από αυτούς, αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης ενώ 12.070 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα μέχρι την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.emvolio.gov.gr

Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20..000 σε καθημερινή βάση , ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 164.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση. Τα στοιχεία έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τη Δευτέρα (30.08).

Αναλυτικά τα ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

  • Ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 72,7% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
  • Ηλικιακή ομάδα 80-84, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 73%.
  • Ηλικιακή ομάδα 75-79, το 84,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 85%.
  • Ηλικιακή ομάδα 70-74, το 79,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79,3%.
  • Ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,9%.
  • Ηλικιακή ομάδα 60-64, το 76,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 77,1%.
  • Ηλικιακή ομάδα 55-59, το 73,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74,6%.
  • Ηλικιακή ομάδα 50-54, το 70,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Ηλικιακή ομάδα 45-49, το 67,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 68,7%.
  • Ηλικιακή ομάδα 40-44, το 62,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 64,1%.
  • Ηλικιακή ομάδα 35-39, το 55,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 57%.
  • Ηλικιακή ομάδα 30-34, το 54,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 55,9%.
  • Ηλικιακή ομάδα 25-29, το 52,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 54,8%.
  • Ηλικιακή ομάδα 18-24, το 42,7% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 44,8%.
  • Ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 16,5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 19,5%.
  • Ηλικιακή ομάδα 12-14 το 6,5% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 8,4%.
  • Πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 7.330 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί»

"Τονίζουμε ότι ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, που θα είναι και η τελευταία ημέρα κατά την οποία ένας υγειονομικός θα μπορεί να εμβολιαστεί. Μπορεί και αργότερα, μιλάω για την αρχή του μέτρου", ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Από εκεί και πέρα ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Πέραν τούτου, και με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, όταν κι εφόσον εμβολιαστούν, όταν θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αφού οι ανάγκες της Υπηρεσίας θα έχουν διαφοροποιηθεί.

"Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν» συμπλήρωσε.

Εντωμεταξύ, χθες απορρίφθηκε από το ΣτΕ το αίτημα υγειονομικών για πάγωμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να "παγώνει" το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους. Πλέον αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.