ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Στερνό «αντίο»! Πότε θα γίνουν λαϊκό προσκύνημα, κηδεία και ταφή

Μίκης Θεοδωράκης
INTIME

Πώς η Ελλάδα θα δώσει τον τελευταίο της αποχαιρετισμό στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη

Τον τελευταίο της αποχαιρετισμό θα δώσει η Ελλάδα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, τις προσεχείς ημέρες. Η σορός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι ανακοινωθεί: Το λαϊκό προσκύνημα θα αρχίσει στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα, από τις 10 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Τις ίδιες ώρες θα διεξάγεται το προσκύνημα και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα γίνεται από τις 10 το πρωί ως και τις 3 το μεσημέρι.

Ακολούθως θα ψαλεί τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με την παρουσία του Δημήτρη Κουτσούμπα και πιθανώς και άλλων πολιτικών αρχηγών.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το βράδυ της Τετάρτης η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μπει σε πλοίο και θα φτάσει στα Χανιά το πρωί της Πέμπτης. Εκεί, στις 11 το πρωί, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία, στον Άγιο Νικόλαο Γαλατά, όπου θα γίνει και η ταφή.

Διάταξη με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε το Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του. Το δικαστήριο εξέδωσε την απαγόρευση, η οποία έχει ισχύ έως την Δευτέρα, όποτε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη.

Αφορμή για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, τόπο που σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο είχε επιλέξει ο ίδιος ο εκλιπών για την τελευταία κατοικία του.

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του ο γιος του, Γιώργος Θεοδωράκης.

Το περιεχόμενο επιστολής, με την οποία ο αείμνηστος Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε από το 2013 την επιθυμία του να ταφεί στα Χανιά γνωστοποίησε την Παρασκευή, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Άγγελος Θεοδωράκης: Παππού μου μην ανησυχείς

«Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο» έγραψε ο εγγονός του, Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης.

«Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια»

Στην πρώτη της ανάρτηση στο Facebook μετά τον θάνατο του Μίκη, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη υποστήριξε: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Στην συνέχεια η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου», γράφει. «Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυπαρισσία: Ψυχρός ο Ρουμάνος σύντροφος της 42χρονης - Υποστηρίζει πως άλλοι έκαναν το έγκλημα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μέδουσες;

Βασίλης Τσεκούρας στο Newsbomb.gr: Γεννήθηκα δεύτερη φορά από... θαύμα