ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη: «Ο κόπος μίας ζωής έμεινε σε 5 λεπτά στον αέρα» - Συγκλονίζουν μαρτυρίες στο Newsbomb

Σεισμός Κρήτη (28/9) σκηνές
Σε σκηνές διανυκτέρευσαν οι κάτοικοι
Ευδοκία Μύτιλη

Σεισμός Κρήτη: Εκατοντάδες κάτοικοι από το Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές καθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονται και οι φθορές που δημιουργήθηκαν στα σπίτια καθιστούν απαγορευτική τη διαμονή σε αυτά

Αποστολή στην Κρήτη: Ευδοκία Μύτιλη

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, οι οποίοι κλήθηκαν να περάσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους. Την ίδια ώρα η γη συνεχίζει να τρέμει καθώς οι μετασεισμοί που καταγράφονται είναι συνεχείς.

Έχοντας στα χέρια κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης και οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να μεταφέρουν από τα σπίτια τους, οι κάτοικοι έχουν ήδη μετακινηθεί στο σημείο όπου στήθηκαν οι σκηνές από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των πληγέντων προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

«Από τον χθεσινό σεισμό καταλήξαμε να μένουμε σε σκηνές. Δεν είναι να μείνουμε εδώ για πάντα γιατί χειμωνιάζει. Στο σπίτι το δικό μου δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει καθίζηση. Αν συμβαίνει αυτό θέλει γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο. Πού θα πάω; Έχω ένα μωράκι 8,5 μηνών», λέει στο Newsbomb.gr η κυρία Μανιαδάκη Αρετή κάτοικος του χωριού Αρχοντικού, η οποία πέρασε τη νύχτα σε σκηνή μαζί με το βρέφος της.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις της:

Κανείς δεν γνωρίζει ούτε πότε θα επιστρέψει στο σπίτι του αλλά ούτε και πότε θα σταθεί ξανά στα πόδια του. «Ο κόπος μίας ζωής έμεινε σε 5 λεπτά στον αέρα. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια», λέει από την πλευρά της με δάκρυα στα μάτια η κυρία Μαρία, κάτοικος του Αρχοντικού.

Ξεκινούν οι αυτοψίες στα κτήρια

Παράλληλα, στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό βρίσκεται ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Επίσης, ξεκινούν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Σήμερα ενισχύθηκε το δυναμικό (20 είχαν μεταβεί εχθές) και ο αριθμός των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανήλθε σε 56:

  • 10 μηχανικοί του ΟΑΚ ΑΕ
  • 6 μηχανικοί της ΚΤΥΠ ΑΕ
  • 40 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Οι μηχανικοί κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτήρια (κατοικίες, δημόσια κτήρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Eικόνες καταστροφής από ξωκλήσι στο Αρχοντικό:

Ηράκλειο: Κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κλειστά είναι σήμερα, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου και αύριο, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ενώ κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των κοινοτήτων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σήμερα Τρίτη.

Δείτε στη Gallery τις καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στο 1ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες σοκ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση με καδρόνια και σουγιάδες έξω από ΕΠΑΛ - 2 τραυματίες

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;