ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία - Φόβοι για νέες μεταλλάξεις

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Λάθος το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία - Φόβοι για νέες μεταλλάξεις
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι ο κορονοϊός που μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους έχει δημιουργήσει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
INTIME

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας, ενώ έχουμε καθημερινά 2.000 - 3.000 κρούσματα και 30 θανάτους - Έντονη ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, εξέφρασε στο Newsbomb.gr ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

Παρά τις νέες ελευθερίες στους εμβολιασμένους που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, οι ειδικοί εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, «η μετάλλαξη που κατά ένα ποσοστό 30% μεταδίδεται και στους εμβολιασμένους έχει δημιουργήσει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα».

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε για το επόμενο 6μηνο είναι όμως ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», λέει.

Αυτό που θα πρέπει – σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο – να γίνει κατανοητό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμβολιαστεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού «το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει όλες τις μεταλλάξεις και αυτό που τρομάζει είναι το γεγονός να δημιουργηθούν νέες που θα αχρηστευτούν τα εμβόλια».

Επιπλέον, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου μιλώντας για την πανδημία του κορονοϊού τόνισε ότι «πρόκειται για ένα δύσκολο ιό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ισπανική γρίπη. Δεν θα τελειώσουμε λοιπόν σύντομα με αυτόν», καταλήγει.

Η κατάσταση στη χώρα

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό. Για ένα ακόμα 24ωρο χθες (8/10) ανακοινώθηκαν αρκετά κρούσματα, συγκεκριμένα 2.324. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό την Παρασκευή ήταν 22, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτσαν τους 334.

Όσον αφορά τους θανάτους, από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10.19%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.