ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αγωνία στη Βόρεια Ελλάδα με 1.250 ασθενείς - Πλησιάζει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Κορονοϊός: Αγωνία στη Βόρεια Ελλάδα με 1.250 ασθενείς - Πλησιάζει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών
Κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η επιστράτευση αν δεν πεισθούν οι γιατροί διαμηνύει ο Πλεύρης - Τα κίνητρα του υπουργείου Υγείας - Η τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτης

Κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η επιστράτευση αν δεν πεισθούν οι γιατροί διαμηνύει ο Πλεύρης - Τα κίνητρα του υπουργείου Υγείας - Η τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτης

Προθεσμία μέχρι και το Σαββατοκύριακο έδωσε το υπουργείο Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς να προσέλθουν εθελοντικά προκειμένου να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία των περιοχών που δέχονται πιέσεις, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων Covid, κι εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση, την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε επιτάξεις, όπως ανάφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, Πέμπτη, στο σύνολο των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται 991 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid (537 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 454 στης 4ης ΥΠΕ), 95 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου (48 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 47 στης 4ης ΥΠΕ) και 164 στις ΜΕΘ (94 στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ και 70 στης 4ης).

«Το υπουργείο έδωσε προθεσμία μέχρι το Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρξει εθελοντική προσέλευση των ιδιωτών γιατρών με τους όρους της σύμβασης των 2000 ευρώ τον μήνα ή των 250 ευρώ ανά 24ωρη εφημερία. Υπάρχει δυνατότητα part-time απασχόλησης με 1000 ευρώ. Θα μπορούσε κάποιος να κάνει μία εφημερία, αλλά οι ανάγκες δεν καλύπτονται έτσι. Σε περίπτωση που γίνει επίταξη, αυτοί που θα επιταχθούν να παίρνουν τον μισθό του επιμελητή Β'. Εμείς προσπαθούμε, όπως κάναμε και πέρσι, να δώσουμε ονόματα γιατρών παθολόγων και πνευμονολόγων που θα ανταποκριθούν», σημείωσε ο κ. Νίτσας, αναφερόμενος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας το βράδυ της Τετάρτης για το θέμα της επίταξης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ήδη απευθύνει εκκλήσεις στα μέλη του να στηρίξουν στο σύστημα υγείας, στέλνοντας μηνύματα με email και sms, ενώ έκκληση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από το βήμα ιατρικού συνεδρίου, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα Πλεύρη

Το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απηύθνε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για να συνδράμουν στο ΕΣΥ λόγω της πίεσης που του ασκείται από το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού διαμηνύοντας, παράλληλα, ότι σε διαφορετική περίπτωση το σχέδιο της επιστράτευσης θα προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε περίπτωση, πάντως, δεν βρεθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Ο ίδιος εξήγησε ότι το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ωστόσο, σημείωσε, ότι «το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί».

Τι ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτό να ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Από την πλευρά του Υπουργείου τονίστηκε η σημασία της συνδρομής των γιατρών στο σύστημα, το οποίο δέχεται ισχυρή πίεση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της Covid-19. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Παθολογικές Κλινικές στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας νοσηλεύουν αριθμό ασθενών έως και τετραπλάσιο της δύναμής τους.

Οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων δεσμεύθηκαν να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να δηλώσουν οικειοθελώς τη στήριξή τους και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται νέα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εντός των προσεχών ημερών.

Θεμιστοκλέους: Αυξήθηκαν κατά 200% οι εμβολιασμοί τις τελευταίες ήμερες

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέου, «τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται όμως και οι εμβολιασμοί και τα μέτρα αποδίδουν» επισημαίνοντας πως «οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το στοίχημα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τον ίδιο ρυθμό και εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τα νέα μέτρα ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση», την οποία, όπως είπε, πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Γι αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson σημείωσε πως μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά από τον εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa, δηλαδή Pfizer και Μοderna.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Γιατί είναι ημερομηνία «κλειδί» η 22α Νοεμβρίου

Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο

Εύα Μπουντούρη: Αυτό ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε