ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Ζαούτης: «Αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Όμικρον τις επόμενες ημέρες»

Κορονοϊός - Ζαούτης: «Αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων Όμικρον τις επόμενες ημέρες»
Ο Ετεοκλής Ζαούτης
Intime News

Ετεοκλής Ζαούτης: Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε πως οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η νοσηρότητα της νέας μετάλλαξης είναι ήπια.

Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Ετεοκλής Ζαούτης, ο οποίος τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού τα οποία θα αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον.

«Η μεταλλαξη Ομικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Είχαμε την απορία πόσο μεταδοτική είναι και φαίνεται πως μεταδίδεται περισσότερο από την Δελτα, οπότε λάβαμε και την απάντησή μας. Το 73% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Όμικρον. Όσον αφορά την νοσηρότητα και την βαρύτητα, φαίνεται πως έχει χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες. Τα 18 από τα 33 κρούσματα τα οποία έχουμε εντοπίσει στη χώρα μας βρισκονται στην Κρήτη. Έχουμε ακόμα 98 ύποπτα κρούσματα που πιθανότατα είναι Ομικρον. Τα περιστατικά αυτά όλα έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια συμπτωμάτων τις 3 ημέρες. Όσα περιστατικά έχουν νοσηλευτεί δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές. Αναμένουμε αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον μέσας στις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε την διασπορά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχει αύξηση στα σελφ τεστ, που δείχνει πως οι πολίτες είναι ενεργοί», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΟΔΥ.

Παπαευαγγέλου: Αν έρθουμε σε επαφή με κρούσμα κάνουμε τεστ και αποφεύγουμε πολυπληθείς συγκεντρώσεις

Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, μίλησε για τα νέα μέτρα ενόψει εορτών, κάνοντας λόγο για σταθεροποιητικές τάσεις της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στην επερχόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταγράφονται 37.000 ενεργά κρούσματα, με την ενδιάμεση ηλικία να ανέρχεται στα 39 έτη. Όπως είπε οι περιοχές που είναι κρίσιμες Λακωνία, Χανιά Ρέθυμνο

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών, οι οποίες κυμαίνονται κάτω από τις 3.000, ενώ επισήμανε ότι μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών.

Ανησυχία για την Όμικρον

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν έκρυξε την ανησυχία για την Όμικρον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ανακόψουν τη ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν από την ατομική ευθύνη, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιπλέον, κάλεσε τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στην Ελλάδα να περιορίσουν τις στενές επαφές μεταξύ τους. Μάλιστα, συνέστησε σε όλους να επιλέξουν τη διενέργεια τεστ πριν έρθουν σε επαφή με το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με κρούσμα θα πρέπει να κάνουν τεστ και να αποφευχθούν πολυπληθείς συγκεντρώσεις, συνιστώντας παραμονή στο σπίτι όσων παρατηρούν συμπτώματα.

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου επανέλαβε πως «Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ και επιλέγουμε με ποιους συναντιόμαστε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Παίδων» για να εξεταστούν τα παιδιά που ωθούσαν σε ερωτικές περιπτύξεις σε ορφανοτροφείο

KN95: Ποια είναι η μάσκα που θα χρησιμοποιούμε από αύριο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ - Πόσο κοστίζει

Κάλαντα με... μάσκες, ρεβεγιόν με τεστ και από Γενάρη νέα μέτρα - Τι θα ισχύει από αύριο