ΕΛΛΑΔΑ

Θεοφάνεια: Εορτασμοί με μέτρα, μάσκες και αποστάσεις (pics)

Θεοφάνεια: Εορτασμοί με μέτρα, μάσκες και αποστάσεις (pics)
Αυστηρά μέτρα στις εκκλησίες
Intime.gr

Υπό την σκιά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον έγιναν οι εορτασμοί για τα Θεοφάνεια.

Η γιορτή των Θεοφανείων, μιας από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης, τελέστηκε σε όλη τη χώρα υπό την σκιά της πανδημίας του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μάσκες, αποστάσεις αλλά και... συστάσεις στους πιστούς όποτε εκείνοι ξέφευγαν από τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα φετινά Θεοφάνεια τελέστηκαν σε διαφορετικά κλίμα από τις άλλες χρονιές.

Δείτε στην gallery εικόνες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη:

Τα μέτρα που ίσχυαν

Τα μέτρα που ίσχυαν εντός και εκτός των ναών, στους οποίους η είσοδος πραγματοποιούνταν με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι πιστοί θα πρέπει να γίνεται με την επίδειξη rapid test.

Την ίδια ώρα, απαιτούνταν η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μ.), ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ 95 ή FFP2).

Θεοφάνεια χωρίς τη ρίψη σταυρού σε αρκετές περιοχές

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου λόγω της πανδημίας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου «για τη διασφάλιση της υγείας των συνδημοτών μας λόγω συνωστισμού, ελπίζοντας όλοι μαζί του χρόνου υγιείς να τιμήσουμε τα Θεοφάνεια στο ιστορικό μας Γιοφύρι», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, έκανε γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Παράλληλα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν πραγματοποιήθηκαν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Τη ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων στο δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ανακοίνωσε και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Τέλος, στις Σέρρες, με ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής, "για υγειονομικούς λόγους δεν θα επιτραπεί κολυμβητές να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό εκ των υδάτων".