ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών - Πότε θα αναλάβουν καθήκοντα

 Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών
Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών
Φωτογραφία αρχείου

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου

Ξεκινάει σήμερα Δευτερα, στην Κομοτηνή, η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Οι 400 προσληφθέντες είναι 303 άνδρες και 97 γυναίκες. Η εκπαίδευση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.

Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών.

Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, για να συμβάλει στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιτυχών θεωρείται ο εκπαιδευόμενος Ειδικός Φρουρός που στο τέλος της εκπαίδευσής του συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας.

Όπως επισημαίνεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους.

Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν την ΟΠΠΙ θα εκπαιδευτούν στους τομείς της νομικής επιστήμης, της κοινωνικής και ηθικής αγωγής, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής, αυτοάμυνας - αυτοπροστασίας, καθώς και του χειρισμού των όπλων και της χρήσης αυτών κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.

Σημειώνεται ότι οι άνδρες και γυναίκες της ΟΠΠΙ δεν θα φέρουν όπλα αλλά, όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο, θα φέρουν μόνο εξοπλισμό αυτοπροστασίας.

Μετά τους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία. Το πού θα τοποθετηθούν, όμως και με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθούν, θα εξαρτηθεί καθαρά από τα «Σχέδια Ασφάλειας και Προστασίας» που πρέπει να καταθέσουν οι πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν και την ευθύνη για τον σχεδιασμό, σύμφωνα με το νόμο, που άρχισε να ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2021 επί Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι Σύγκλητοι είχαν περιθώριο έξι μηνών για να καταθέσουν τα σχέδια ασφάλειας, αλλά πήραν παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σχέδιο ασφάλειας του κάθε πανεπιστημίου πρέπει να περιλαμβάνει την ελεγχόμενη είσοδο στο πανεπιστήμιο, κάμερες για να μπορείς να έχεις εικόνα αυτής της εισόδου και τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί φρουροί της ΟΠΠΙ, εφόσον ολοκληρωθούν τα σχέδια αυτά, δεν θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα πανεπιστήμια αλλά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε τέσσερα, ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν μόνο τα ηλεκτρονικά μέσα ασφάλειας, καθώς δεν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία αστυνομικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχουν προχωρήσει ακόμα τα συγκεκριμένα σχέδια, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα.

Στην Κομοτηνή ο Θεοδωρικάκος για την «πρεμιέρα» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει σήμερα στην Κομοτηνή, προκειμένου να παραστεί, στις 10 το πρωί, στην έναρξη της εκπαίδευσης των 400 προσκληθέντων Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ., που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Η παρουσία του υπουργού στην έναρξη της εκπαίδευσης, που από την αρχή είχε οριστεί για τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, έχει συμβολικό σκοπό, καθώς από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι «η ασφάλεια των πανεπιστημίων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι καθολικό αίτημα της ελληνική κοινωνίας», ενώ θεωρεί πολύ κρίσιμη τη σωστή εκπαίδευση, πριν αναλάβουν καθήκοντα στα πανεπιστήμια.

«Δεν είναι δυνατόν να στείλουμε Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευση», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε: «Αυτά τα παιδιά είναι στο σύνολό τους πτυχιούχοι πανεπιστημίων και θα αναλάβουν τον τομέα ασφάλειας. Είναι η γενιά ανθρώπων που έχουν ζήσει την ταλαιπωρία στο πανεπιστήμιο από μπαχαλάκηδες».

Οικονόμου: Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά και ασφαλή Πανεπιστήμια

Στην εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αναφέρθηκε, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά & ασφαλή Πανεπιστήμια», επεσήμανε στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιοι και πόσα θα πάρουν επιδότηση για την απόσυρση

O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική

Survivor: Τρεις αποχωρήσεις και χαμός στο συμβούλιο του νησιού - «Κατέρρευσε» η Ευρυδίκη (video)