ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Έχουμε δρόμο μπροστά μας για αποκλιμάκωση των θανάτων

«Καμπανάκι» Βατόπουλου στο Newsbomb.gr: Έχουμε δρόμο μπροστά μας για αποκλιμάκωση των θανάτων
Το ποσοστό θετικότητας είναι 6.11%.
INTIME

Σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα καταγράφει τις τελευταίες ημέρες η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος - Πόσο θα χρειαστεί έως ότου βελτιωθούν οι σκληροί δείκτες

Επιφυλακτικός όσον αφορά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τόνισε παρόλα αυτά ότι εκτός απροόπτου όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε μια σταθεροποίηση.

«Όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες (θανάτους, διασωληνωμένους) θα συνεχίζουμε να καταγράφουμε μεγάλους αριθμούς για περισσότερές από δύο εβδομάδες. Ωστόσο όσον αφορά την πορεία της πανδημίας όπως όλα δείχνουν έχουμε μια σταθεροποίηση η οποία σιγά – σιγά θα μας οδηγήσει σε αποκλιμάκωση», σημείωσε στο Newsbomb.gr ο κ. Βατόπουλος.

Και πρόσθεσε: «αυτό που θα πρέπει να εξετάζουμε κάθε φορά είναι οι συρροές. Δηλαδή πόσο κρούσματα καταγράφονται σε κάθε σχολείο. Αν λοιπόν σε ένα σχολικό συγκρότημα παρατηρείται μεγάλος αριθμός τότε αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια εστία μετάδοσης της πανδημίας».

Tα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb

Την Τετάρτη 19/1 ανακοινώθηκαν 20.107 νέες μολύνσεις. Η Αττική κράτησε για ακόμα μία ημέρα τα αρνητικά πρωτεία με 7.400 μολύνσεις, ενώ οι 88 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες και οι 683 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

Το infographic του Newsbomb.gr

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για τον δείκτη θετικότητας στο διάστημα 10 Ιανουαρίου – 16 Ιανουαρίου, καταδεικνύουν πόσο μεγάλη είναι η διασπορά μετά το άνοιγμα των σχολείων. Μια απόφαση που όπως φαίνεται εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Ειδικότερα, την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 6.11% σε σύνολο 2.372.747 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 2.888.316 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.76%.

Την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.884, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.192. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.22.

Την εβδομάδα αναφοράς, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% (39% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να παρουσιάζουν μια πτωτική πορεία, ωστόσο οι «σκληροί» δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εντείνουν τον προβληματισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού θα χιονίσει - Κρύο διαρκείας για μια εβδομάδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για παραβίαση δικαστικής απόφασης