Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Βουτζάς: Κρίσιμη η κατάσταση λόγω των καθιζήσεων - «Παλεύουμε με τον χρόνο» λέει ο δήμαρχος

Νέος Βουτζάς καθίζηση δήμαρχος
Καθίζηση σπιτιών στον Νέο Βουτζά
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέος Βουτζάς: Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου τονίζει ότι δίνουν μάχη με τον χρόνο, τη στιγμή που σπίτια απειλούνται από τις καθιζήσεις.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση για τα σπίτια που έχουν υποστεί καθίζηση στον Νέο Βουτζά. Σήμερα ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μετέβησαν στο σημείο για νέα αυτοψία.

«Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα», ανέφερε αμέσως μετά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρνούς και συνέχισε:

«Οι αιτίες που το προκάλεσαν ουσιαστικά είναι τέσσερις. Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό».

Και ο δήμαρχος Ραφήνας πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τώρα να σώσουμε τα υπόλοιπα σπίτια. Πρέπει να γίνουν τα ανακουφιστικά έργα, γιατί ο χρόνος πιέζει. Παλεύουμε με τον χρόνο».

Συνολικά βρίσκονται σε κίνδυνο επτά σπίτια, το οικόπεδο έχει πάρει κλίση και αυτό που έχει βυθιστεί περισσότερο παρασέρνει και το άλλο. Οι οικογένειες που έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση, ήδη έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ενώ έχει σταματήσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση και όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, υπάρχει έντονη ανησυχία με τη διολίσθηση των εδαφών, για την περίπτωση που ο καιρός επιδεινωθεί και υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις.

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.

Νέος Βουτζάς: Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της καθίζησης - Κραυγή απόγνωσης

Κραυγή αγωνίας απευθύνουν οι κάτοικοι στον Νέο Βουτζά οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την καθίζηση που υπέστη η γειτονιά της οδού Καρυωτάκη.

Τα σπίτια στο σημείο είναι εντός σχεδίου πόλης, με νόμιμες οικοδομικές άδειες και όχι αυθαίρετα, που έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις. Το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής προέβλεπε τη θέση των σπιτιών αυτών, που κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Έως τώρα δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα, γιατί τα δέντρα συγκρατούσαν το νερό της βροχής, μετά όμως από τις πυρκαγιές, οι καθίζηση του εδάφους είναι μόνιμος κίνδυνος στην περιοχή.

H Μαίρη Μπαλλή, ιδιοκτήτρια ενός από τα σπίτια που κινδυνεύουν να τα “καταπιεί” το ρέμα μετά τη σοβαρή καθίζηση που έχει υποστεί το έδαφος από τις πρόσφατές πλημμύρες έχει εγκαταλείψει το σπίτι της, μένει με την οικογένειά της στο σπίτι του πατέρα της στον Πειραιά και απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, για τα απαραίτητα έργα.

«Παρακαλούμε την πολιτεία να κάνει τα έργα στην κάτω μεριά του πρανούς, γιατί καταστράφηκαν δύο οικογένειες και έχουν σοβαρό πρόβλημα άλλες επτά. Τα σπίτια μας είναι με οικοδομικές άδειες, καθ΄όλα νόμιμες» επισήμανε.

«Χρειαζόμαστε άμεση στήριξη οικονομική, να γίνουν τα απαραίτητα έργα γιατί “φεύγει” και ο δρόμος. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς είναι στο πλευρό μας αλλά δεν αρκεί» υπογράμμισε.

Νέος Βουτζάς: Οι ειδικοί εξηγούν πού οφείλονται οι καθιζήσεις

Συνεχίζονται τα προ στην περιοχή του Νέου Βουτζά, με τις καθιζήσεις να απειλούν τα σπίτια, ενώ από την πλευρά τους οι ειδικοί εξηγούν πού οφείλονται οι υποχωρήσεις του εδάφους.

Συγκεκριμένα, τρία σπίτια απειλούνται από το να τα καταπιεί το ρέμα, μετά τις τελευταίες βροχές, καθώς η καθίζηση που αρχικά ήταν 30 πόντοι, έγινε τρία μέτρα. Η περιοχή είχε δέντρα και μετά τις φωτιές με κάθε βροχή σημειώνονται καθιζήσεις.

Τα σπίτια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, δεν κατοικούνται πια, και είναι κατασκευής 20ετίας το πρώτο και νεότερα τα άλλα δύο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, δήλωσε ότι διολισθαίνει ένα υπόστρωμα του εδάφους, ενώ ειδικοί γεωτέχνες ελέγχουν το βάθος που εξελίσσεται η διαδικασία.

Ακόμη, ανέφερε ότι επί επταετίας μοιράστηκαν στην περιοχή οικόπεδα χωρίς γεωλογικές μελέτες, αλλά και πως ο δήμος προσφέρθηκε να βοηθήσει τους κατοίκους των συγκεκριμένων σπιτιών, αλλά είχαν εναλλακτικές λύσεις στέγασης.

Νέος Βουτζάς: Οι 4 λόγοι που βυθίζονται τα σπίτια - Τι λέει ο Λέκκας στο Newsbomb.gr

Για το γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή, μίλησε στο Newsbomb.gr ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα σπίτια έχουν πάρει μεγάλη κλίση. Αυτό συνέβη γιατί ο καθένας σε κάποιες περιοχές δεν ελέγχει το έδαφος πριν χτίσει. Επίσης αν τα σπίτια αυτά είχαν θεμέλια 2-3 μέτρα πιο βαθιά ίσως να μην είχε συμβεί αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr ποιοι είναι οι λόγοι υποχώρησης του εδάφους, ο κ. Λέκκας απαντά: «το φαινόμενο αυτό οφείλεται:

  • στις έντονες βροχοπτώσεις
  • στην μεγάλη μορφολογική κλήση
  • στην μεγάλη εδαφική χαλάρωση
  • και στις πυρκαγιές»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ δήλωσε ότι διολισθαίνει ένα υπόστρωμα του εδάφους, ενώ ειδικοί γεωτέχνες θα διαπιστώσουν το βάθος που εξελίσσεται αυτή η διαδικασία και αν θα έχει συνέχεια.

Επίσης ανέφερε ότι επί επταετίας μοιράστηκαν στην περιοχή οικόπεδα χωρίς γεωλογικές μελέτες, αλλά και πως ο Δήμος προσφέρθηκε να βοηθήσει τους κατοίκους των συγκεκριμένων οικιών, αλλά οι απομακρυνθέντες είχαν εναλλακτικές λύσεις στέγασης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέος Βουτζάς: Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της καθίζησης - Κραυγή απόγνωσης

Καθίζηση στο Νέο Βουτζά: Οι 4 λόγοι που βυθίζονται τα σπίτια - Τι λέει ο Λέκκας στο Newsbomb.gr

Νέος Βουτζάς: Σπίτι «έπεσε» τρία μέτρα χαμηλότερα - Απίστευτες εικόνες