ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απόγνωση στα πρατήρια - «Εξευτελιστικές καταστάσεις εν έτει 2022»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Απόγνωση στα πρατήρια - «Εξευτελιστικές καταστάσεις εν έτει 2022»
Απόγνωση από τις τιμές στα καύσιμα
INTIME

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης στα καύσιμα, οι βενζινοπώλες δηλώνουν πως τα χειρότερα... έρχονται!

Η κρίση στα καύσιμα συνεχίζεται, η κυβέρνηση εξετάζει την άμεση μείωση του Φόρου Ειδικής Κατανάλωσης και οι βενζινοπώλες είναι ξεκάθαροι πως τα χειρότερα είναι, δυστυχώς, μπροστά μας.

Με την τιμή της βενζίνης να είναι κοντά στο 1,90 στα μεγάλα αστικά κέντρα και άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο στα νησιά, οι καταναλωτές μοιάζουν ανήμποροι τόσο για να βάλουν καύσιμα στα αυτοκίνητά τους, όσο και να βάλουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν, με την τιμή του να αγγίζει το 1,60 ανά λίτρο!

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Λάρισας, Έλλη Παπαδοπούλου, αλλά και με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΠΕΚ, Γιάννη Μαυράκη, οι οποίοι τόνισαν την αναγκαιότητα μείωσης στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ειδάλλως οι τιμές θα συνεχίσουν να θυμίζουν... χρυσό!

«Εξευτελιστικές καταστάσεις εν έτη 2022»

«Κινούμαστε στο εύρος του 1,86 και 1,88 στη βενζίνη και στο 1,60 στο πετρέλαιο, αγαθό που εδώ λόγω των αγροτών είναι μεγάλης σημασίας για εμάς», σχολίασε αρχικά η πρόεδρος των βενζινοπωλών Λάρισας.

«Το ντόμινο ανατιμήσεων θα φέρει και άλλη αύξηση. Υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ένα μέτρο που είναι αρκετά καλό αλλά υπάρχει και ο ΦΠΑ που φτάνει στο 24%. Υπάρχει και η εκτίναξη του φυσικού αερίου, που εδώ στη Θεσσαλία χρησιμοποιούμε πολύ. Το παλιό 20άρικο που έβαζαν βενζίνη αρκετοί έχει γίνει πλέον 30άρι, καθώς δεν φτάνει για τις μετακινήσεις. Με το βαρέλι του πετρελαίου να πλησιάζει τα 95 δολάρια, κάτι που πιστεύω θα δούμε σύντομα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο», πρόσθεσε η κυρία Παπαδοπούλου.

Όσο για το μέλλον και αν οι τιμές που θα δούμε θα αυξηθούν: «Δυστυχώς, έρχεται μέχρι τον Σεπτέμβρη μεγάλη κρίση, τόσο στην ενέργεια όσο και στα καύσιμα. Είναι εξευτελιστικός ο τρόπος που ζούμε το 2022, χωρίς να μπορεί ο κόσμος να ζεσταθεί. Κοιτάμε πως ζει η Δύση και εμείς είμαστε η Ανατολή».

Μαυράκης: «Έτσι θα μειωθεί η τιμή του καυσίμου»

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΠΕΚ, Γιάννης Μαυράκης, τόνισε πως αποτελεί μονόδρομο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Εμείς σαν ΠΟΠΕΚ έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και στον κύριο Γεωργιάδη και στείλαμε και επιστολή στον πρωθυπουργό. Η τιμή του καυσίμου επηρεάστηκε άμεσα από τον κορονοϊό. Δυστυχώς ένα τέτοιο φαινόμενο έφερε παγκόσμιο ντόμινο ανατιμήσεων στον πλανήτη. Ο Φόρος Ειδικής Κατανάλωσης στο καύσιμο πρέπει να μειωθεί και αυτό είναι μονόδρομος», σχολίασε αρχικά ο κύριος Μαυράκης.

«Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε τις δηλώσεις του κύριου Σκυλακάκη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, πως οι πλούσιοι έχουν αυτοκίνητο και τα φτωχά νοικοκυριά δεν το χρησιμοποιούν και μείναμε έκπληκτοι. Οι προτάσεις μας για την μείωση στην τιμή του καυσίμου, σαν ΠΟΠΕΚ είναι συγκεκριμένες. Πρέπει αρχικά να παταχθεί με κάθε τρόπο η παραοικονομία, καθώς το λαθρεμπόριο οργιάζει ενώ η δεύτερη πρότασή μας είναι να μείνει σταθερός ο φόρος στο καύσιμο. Λύσεις υπάρχουν, πρέπει να γίνουν και κινήσεις για να μειωθεί η τιμή», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΠΕΚ.

Την 4η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη διαθέτει η Ελλάδα

Την 4η ακριβότερη μέση τιμή βενζίνης στην Ευρώπη και την 8η στον κόσμο διαθέτει η Ελλάδα. Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις, όπως στις τιμές των οπωροκηπευτικών, είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου

Η τιμή της βενζίνης τραβάει την ανηφόρα από τον Ιανουάριο του 2021. Το επόμενο διάστημα οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων θα συνεχιστούν. Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών εκτίμησε ο κ. Ασμάτογλου.

Έχουν ήδη μειωθεί αισθητά οι πωλήσεις στα πρατήρια, φοβάμαι πως αν μπούμε σε μια ύφεση αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ταμεία του κράτους, είπε. Ταυτόχρονα η ύφεση θα επιφέρει τεράστια προβλήματα στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τόνισε.

Σχετικά με το πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θα αγγίξει το δίευρω, αλλά στη νησιωτική Ελλάδα και στις απομακρυσμένες περιοχές θα ξεπεράσει κατά πολύ τα δύο ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.