ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα-Ιατροδικαστής στο Newsbomb: Όλα ανοικτά για τον θάνατο των παιδιών - Πού εστιάζουν οι έρευνες

Πάτρα παιδιά ιατροδικαστής
Στο Ανθρωποκτονιών ο φάκελος για τα τρία νεκρά παιδιά.

Τι είπε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων στο Newsbomb.gr για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, μίλησε στο Newsbomb.gr για την υπόθεση θανάτου των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα, ο φάκελος των οποίων έχει αποσταλεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Αρχικά, ο κ. Λέων διευκρίνισε ότι «Η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου, αλλά μηχανισμός θανάτου», εξηγώντας ότι πρέπει «να διερευνούμε κάθε φορά από που προέρχεται η κατάληξη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι φυσιολογικό τρεις περιπτώσεις σε πολύ νεαρά άτομα και μάλιστα σε κοντινό διάστημα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα μπορέσουν να εξαχθούν συμπεράσματα αφού ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση, η οποία θα είναι και πληρέστατη με ιστολογικές, γενετικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Γρηγόρης Λέων: Δύο οι πιθανές αιτίες θανάτου

Στη συνέχεια, ο κ. Λέων είπε θα πρέπει να εξεταστεί αν η αιτία θανάτου είναι είτε παθολογική, καθώς όπως είπε «θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει συγγενής ανωμαλία στο τρίτο παιδί», είτε οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα όπως η χορήγηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος με μεγαλύτερη από το επιτρεπτό δόση.

«Σε κάθε περίπτωση ο τρίτος θάνατος είτε θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση των υποθέσεων των άλλων δύο παιδιών, είτε θα κλείσει οριστικά η υπόθεση», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το αν είναι συνηθισμένο δύο ή και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας να φεύγουν από την ίδια αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σε ενήλικες είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά όχι σε νεαρότερης ηλικίας άτομα».

Και πρόσθεσε «φαίνεται ότι τα δύο από τα τρία παιδιά ήταν και νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει πως είχαν ιατρική εικόνα καθημερινά και παρ’όλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να ερμηνεύσουν ή δεν μπορέσουν να κάνουν τη σύνδεση με την αιτία θανάτου», κατέληξε ο κ. Λέων.

Η ανακοίνωση των γονιών των τριών παιδιών

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος του ζευγαριού έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του ζευγαριού, στην οποία αναφέρεται:

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ''έφυγαν'' τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:

Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην πατραϊκή κοινωνία, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν.

Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ''ρίξουν φως' στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Ο πατέρας των παιδιών: «Αφήστε μας στον πόνο μας»

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον τραγικό πατρέρα, μετά και την εξέλιξη της προκαταρκτικής έρευνας, λέγοντας τα εξής: «Αφήστε μας στον πόνο μας. Δεν θέλουμε να πούμε κάτι άλλο. Θρηνούμε τρία κορίτσια, πρόσφατα την Τζωρτζίνα μας. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι».

Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, τα «σενάρια» που κυκλοφορούν έχουν φθάσει στα αυτιά της οικογένειας. «Έχουν πει πολλά, εμείς δεν μιλάμε καθόλου. Μένουμε στον πόνο μας», δηλώνει ο κ. Δασκαλάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Γιατί πήγε στο Ανθρωποκτονιών στην Αθήνα ο φάκελος για τα νεκρά κοριτσάκια

Πάτρα: Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ο φάκελος για τον θάνατο των τριών κοριτσιών

Πάτρα: Ξεσπά ο πατέρας των τριών παιδιών - «Έχουν πει πολλά» - Τι θα ερευνήσει η εισαγγελία

Τραγωδία στην Πάτρα: Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο 3 κοριτσιών σε διάστημα τριών ετών

Πάτρα: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας - Τι αναφέρει ο ιατροδικαστής