ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΞ: Οι Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβεία μας

ΥΠΕΞ Ουκρανία
Το ΥΠΕΞ
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ουκρανία: Τι αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ

Την ώρα που ακούγονται τα «τύμπανα πολέμου» με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία ή το Κίεβο να είναι σε επαφή με την πρεσβεία, ενώ από την πλευρά τους οι ΗΠΑ «βλέπουν» εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev»

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική εισβολή πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί.

Από τις κινήσεις και τις ενέργειες, καθώς και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, επικαιροποιήθηκαν οι εκτιμήσεις τους, κάνοντας λόγο για ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η εισβολή μπορεί να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή», ακόμα και ενώ διαρκούν οι Ολυμπιακοί της Κίνας, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει καταγραφεί ικανή ενίσχυση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Φον ντερ Λάιεν: Κυρώσεις στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα αν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε με τη σειρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Ισραήλ: Αποχωρούν συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Ολλανδία: Η κυβέρνηση καλεί τους Ολλανδούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία

Από την πλευρά της, η ολλανδική κυβέρνηση συνέστησε στους Ολλανδους πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν λόγω της κατάστασης ασφαλείας, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνο BNR, επικαλούμενο τον Ολλανδό πρεσβευτή στην Ουκρανία.

Η ολλανδική διπλωματική αποστολή θα φύγει από το Κίεβο για να πάει μακριά από τα ρωσικά σύνορα, στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Βρετανία: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία θα επιστρέψουν σύντομα

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι οι Βρετανοί στρατιώτες που στάλθηκαν στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα επιστρέψουν σύντομα, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει οι συνομιλίες που είχε σήμερα στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού να συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση της κρίσης για την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βρετανική πρεσβεία, ο Γουάλας ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση του είπε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και ο ίδιος κατέστησε σαφές πως οποιαδήποτε εισβολή θα είχε τραγικές συνέπειες.

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία δίνουν στη Μόσχα μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής. Συμπλήρωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επιτραπεί να υπάρξει χώρος για λάθος επικοινωνία ή λάθος υπολογισμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ουκρανία - Ποιες χώρες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα