ΕΛΛΑΔΑ

Τούντας στο Newsbomb.gr: Μην βιαζόμαστε με εξαγγελίες για κατάργηση του μέτρου της μάσκας

Τούντας μάσκες
Τι είπε ο Γιάννης Τούντας
ΙΝΤΙΜΕ/ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ο Γιάννης Τούντας μίλησε στο Newsbomb.gr για τη σταδιακή άρση των μέτρων και τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, μίλησε στο Newsbomb.gr για την άρση ορισμένων από των υφιστάμενων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Τούντας σχολίασε ότι «όλα τα μέτρα που αποφασίζεται να αρθούν ενέχουν ρίσκο, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους μη εμβολιασμένους».

Ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, «από τη στιγμή που υπάρχει αποκλιμάκωση, είναι αναγκαία η χαλάρωση των μέτρων, προκειμένου και η κοινωνία να πάρει ανάσα».

Παράλληλα, ο κ. Τούντας έκρουσε «καμπανάκι», λέγοντας ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε ή να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων χωρών, καθώς δεν έχουμε την ίδια εμβολιαστική κάλυψη», ενώ πρόσθεσε ότι «η αποκλιμάκωση στη χώρα μας θα είναι πιο αργή».

Για την κατάργηση της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους ανοιχτούς και εξωτερικούς χώρους, ο Γιάννης Τούντας απάντησε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε την πανδημία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι γραμμική η πορεία της για να προτρέχουμε να εξαγγείλουμε άρση των μέτρων».

«Δε νομίζω ότι είναι σωστό να εξαγγέλλει κανείς εκ των προτέρων ποια μέτρα πρέπει να χαλαρώσουν και ποια όχι» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να παρακολουθούμε τους αριθμούς της πανδημίας.

Τζανάκης: Πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων στη διασκέδαση – Να αποφύγουμε το «πισωγύρισμα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν λίγο πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και ψυχαγωγία, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να καθυστερήσει λίγο ακόμα και να γίνει «πιο σταδιακά».

Ειδικότερα, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας το μεσμέρι της Πέμπτης στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι «Θα έπρεπε να περιμένουμε 10-15 ημέρες να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία με την άρση των υπολοίπων μέτρων και εν συνεχεία να αποφασίσουμε και αυτό».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε «Καταλαβαίνω ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου έχουν πληγεί και πολύς κόσμος επιθυμεί να έχει και αυτού του είδους την επιλογή, αλλά αν συμβεί ένα “πισωγύρισμα”, θα είναι ακόμη χειρότερο», σημειώνοντας ότι «ένα πισωγύρισμα δεν είναι μακριά με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τις εκπλήξεις που μας έχει επιφυλάξει έως τώρα ο κορονοϊός».

Ο κ. Τζανάκης συνέστησε σε όλους να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Δεν είναι “φτου ξελευτερία”, θα πρέπει να προσέχουμε, να κρατάμε τα μέτρα όπου μπορούμε, να μην έχουμε συναναστροφές έστω και με το παραμικρό σύμπτωμα που προδιαθέτει ότι μπορεί να έχουμε κορονοϊό ή να είμαστε μολυσμένοι – δηλαδή να πονάει λίγο ο λαιμός, το κεφάλι μας, να έχουμε καταρροή και πυρετό», είπε χαρακτηριστικά.

Γκάγκα: Πετάμε μάσκες σε εστίαση και ανοιχτούς χώρους

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, για τις μάσκες ότι σε κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ ίσως να μην τις βγάλουμε, αλλά σε ανοιχτούς χώρους και εστίαση θα τις «πετάξουμε».

«Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τζανάκης: Πρόωρη η χαλάρωση των μέτρων στη διασκέδαση – Να αποφύγουμε το «πισωγύρισμα»

Γκάγκα: Πάμε σε χαλάρωση – Πετάμε μάσκες σε εστίαση και ανοιχτούς χώρους