ΕΛΛΑΔΑ

Συνολική ποινή 492 ετών για την τραγωδία της «Ήλιος»

Συνολική ποινή 492 ετών για την τραγωδία της «Ήλιος»

Σε συνολική ποινή 492 ετών καταδικάστηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, με 121 θύματα του μοιραίου αεροσκάφους της «Ήλιος».

Ύστερα από 7 χρόνια, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ομόφωνα κήρυξε ενόχους τους κατηγορουμένους χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης 123 ετών στον καθένα. Μετά από ακροαματική διαδικασία πέντε μηνών, το δικαστήριο έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία με ενσυνείδητη αμέλεια τους Δημήτρη Πανταζή, διευθύνοντα σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη, διευθυντή πτητικών επιχειρήσεων και Γιάνκο Στοΐμένοφ, αρχιπιλότο της εταιρείας και για ανθρωποκτονία από αμέλεια τον Άλαν Ίργουιν, μηχανικό βάρδιας την ημέρα της μοιραίας πτήσης. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις πρώτοι παρέλειψαν, αν και όφειλαν, ν' αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς.

Επιπλέον, κατηγορούνται ότι δεν απαγόρευσαν στους πιλότους να πραγματοποιήσουν την πτήση παρότι ο ένας είχε πρόβλημα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος και ο δεύτερος εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση των διαδικασιών τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί όσα προβλέπονταν.

Ο μηχανικός Άλαν Ίργουιν φέρεται ότι σε μη προγραμματισμένο έλεγχο που διενήργησε λίγο πριν την πτήση, επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο της διαρροής πίεσης θαλάμου μετακινώντας τον επιλογέα του τρόπου συμπίεσης από την αυτόματη στη χειροκίνητη λειτουργία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία, δεν επανέφερε τον επιλογέα στην αυτόματη θέση αλλά τον άφησε στη χειροκίνητη.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους σε φυλάκιση 3 ετών τον καθένα, επιβάλλοντας τους επιπλέον ένα χρόνο για κάθε θύμα του αεροπορικού δυστυχήματος, ενώ σύμφωνα με την απόφαση, εκτιτέα είναι τα 10 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση τα ίδια πρόσωπα αθωώθηκαν από την κυπριακή Δικαιοσύνη, αλλά ασκήθηκε έφεση από τη Γενική Εισαγγελία και αναμένεται στις αρχές Μαΐου η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με δικηγόρους των θυμάτων, δημιουργείται σοβαρό ζήτημα καθώς υπάρχουν δύο αποφάσεις, η μία αθωωτική στην Κύπρο και η δεύτερη καταδικαστική στην Ελλάδα, που αφορούν ίδιες κατηγορίες και ίδια πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων