ΕΛΛΑΔΑ

Όλα ανοιχτά για πρόσβαση χωρίς τεστ και πιστοποιητικό και για τους μη εμβολιασμένους στην εστίαση

Όλα ανοιχτά για πρόσβαση χωρίς τεστ και πιστοποιητικό και για τους μη εμβολιασμένους στην εστίαση
Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε από το Newsbomb.gr για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα rapid test για τους μη εμβολιασμένους όσον αφορά την
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε από το Newsbomb.gr για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα rapid test για τους μη εμβολιασμένους όσον αφορά την εστίαση

Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να μην είναι απαραίτητο ούτε το αρνητικό rapid test ούτε και η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπαίνουν σε ανοιχτούς χώρους της εστίασης όπως προκύπτει από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στο Newsbomb.gr κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη σχετική ερώτηση, δηλαδή, του Newsbomb.gr για το αν αυτή η εκδοχή είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε αρχικά ότι «προχωρούμε βήμα-βήμα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» υπενθυμίζοντας την απόφαση για αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα αλλά και τη μείωση σε ένα των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Συμπλήρωσε, δε, στη συνέχεια ότι «για αντίστοιχες σκέψεις που αφορούν άρση περαιτέρω μέτρων, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και αντίστοιχα θα δράσει η κυβέρνηση».

Τα επόμενα βήματα για την άρση των μέτρων

Αντίστροφα φαίνεται ότι μετρά ο χρόνος για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα μετά την απόφαση για αναστολή από 15 Απριλίου του προστίμου των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να ανακοινώνει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και ο σχεδιασμός για πιο στοχευμένους ελέγχους όσον αφορά την ανίχνευση του κορονοϊού με τους ειδικούς να προκρίνουν αυτοί να γίνονται σε όσους έχουν συμπτώματα λοίμωξης και σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος όπως άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Αντίθετα για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αναστολή εργασίας μέχρι το τέλος του 2022.

Η χαλάρωση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται ότι προκρίνεται από τους ειδικούς βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων που δείχνουν ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν επιστρέψει σε σχετικά υψηλούς αριθμούς σε καθημερινή βάση, εντούτοις αυτό δεν συνοδεύεται από εκθετική αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών ή των διασωληνώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το επόμενο βήμα