ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Βλαντίμιρ Πούτιν: Καταθέστε τα όπλα για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια

Βλαντίμιρ Πούτιν Εμάνουελ Μακρόν
Τι είπαν κατά την συνομιλία τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν
AP

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνομιλίας που είχαν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

«Για να βρεθεί μια λύση για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση σε αυτήν την πόλη, οι Ουκρανοί εθνικιστές μαχητές πρέπει να σταματήσουν την αντίσταση και να καταθέσουν τα όπλα» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη αλλά και την απόφαση της Ρωσίας να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια για το αέριο με το οποίο εφοδιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Συνεχίζεται η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, προειδοποίησε σήμερα τις χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν σκοπό να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, στη περίπτωση στρατιωτικής ενίσχυσης στην Ουκρανία, «θα αντιδράσει» όπως τονίζει, «επαρκώς». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε παράλληλα ότι η Ρωσία «πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. «Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε

Αναφορικά με τις απώλειες που έχει υποστεί η Ουκρανία, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πληγεί σημαντικά, ενώ η Μόσχα έχει και την αεροπορική υπεροχή, έχοντας θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν ολόκληρο το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας

Επικρίνοντας τη Δύση για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού είπε ότι «η ανεξέλεγκτη διανομή όπλων στον πληθυσμό και στους μισθοφόρους επιδεινώνει την κατάσταση και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

Αμφιβολίες ΗΠΑ για τις ρωσικές διαπραγματεύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, που έδωσαν ελπίδες σε μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με τη Ρωσία, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν σήμερα Ουκρανοί διαπραγματευτές. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη μια 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός, είπαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής εκφράσει δημοσίως η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το΄Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, του άρθρου δηλαδή περί συλλογικής άμυνας.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποσχέθηκε να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε πως η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, μετά τις συνομιλίες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να χαρακτηρίσει εάν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στις ενέργειες της Ρωσίας και όχι στα λόγια της.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα κατά της Ουκρανίας και του λαού της και αυτό συνεχίζεται όσο μιλάμε», είπε ο Μπλίνκεν, καλώντας τη Μόσχα να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να επιδιώξει να προκύψει ένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες που αφορούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την «άμυνα και ασφάλεια» της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό προχωρά με αποτελεσματικό τρόπο... Τουλάχιστον δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας, αλλά αν η Ουκρανία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει, αυτό είναι καλό και το υποστηρίζουμε», κατέληξε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σοϊγκού: Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται στην Ουκρανία - Προειδοποίηση προς χώρες του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αποσύρουν δυνάμεις από το Κίεβο