ΚΟΣΜΟΣ

Σοϊγκού: Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται στην Ουκρανία - Προειδοποίηση προς χώρες του ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε ότι η Ρωσία «πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία, στη περίπτωση στρατιωτικής ενίσχυσης στην Ουκρανία, «θα αντιδράσει» όπως τονίζει, «επαρκώς», προειδοποιεί ο υπουργός Άμυνας  Σεργκέι Σοϊγκού

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, προειδοποίησε σήμερα Τρίτη (29/3) τις χώρες του ΝΑΤΟ οι οποίες έχουν σκοπό να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, στη περίπτωση στρατιωτικής ενίσχυσης στην Ουκρανία, «θα αντιδράσει» όπως τονίζει, «επαρκώς». Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, ανέφερε παράλληλα ότι η Ρωσία «πέτυχε τους κύριους στόχους της για το πρώτο στάδιο» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. «Το δυναμικό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που μας επιτρέπει να εστιάσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου, την απελευθέρωση του Ντονμπάς» δήλωσε

Αναφορικά με τις απώλειες που έχει υποστεί η Ουκρανία, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει πληγεί σημαντικά, ενώ η Μόσχα έχει και την αεροπορική υπεροχή, έχοντας θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν ολόκληρο το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας

Επικρίνοντας τη Δύση για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ο Σοϊγκού είπε ότι «η ανεξέλεγκτη διανομή όπλων στον πληθυσμό και στους μισθοφόρους επιδεινώνει την κατάσταση και στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».

«Πάγο» μετά τις διαπραγματεύσεις βάζει η Ρωσία

Η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS (την οποία αναμεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς) αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στις πόλεις του Κιέβου και Τσερνίγκιφ.

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μεντίνσκι είπε ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος» για να επιτευχθεί μια αμοιβαία συμφωνία με την Ουκρανία.

«Δεν πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτή είναι η φιλοδοξία μας, σταδιακά να φτάσουμε σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σε αυτά τα μέτωπα».

Εξάλλου, ο Μεντίνσκι φέρεται να είπε ότι η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, που είναι ένας από τους όρους που πρότεινε η Ουκρανία. Πάντως, η Ρωσία δεν έχει δεσμευτεί προκαταρκτικά στο θέμα αυτό.

Δεν βλέπει ενδείξεις η Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά από την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι υπάρχει μια αληθινή κίνηση, επειδή δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας από τη Ρωσία», τόνισε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη Τύπου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μαρόκο.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα πρέπει να τερματίσει τώρα τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανοί αναφέρουν ότι οι Ρώσοι αποσύρουν δυνάμεις από το Κίεβο