ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικές Δυνάμεις: Πώς η εκπαίδευση και η ψυχραιμία έσωσαν τον αλεξιπτωτιστή στην Κύπρο

Ειδικές Δυνάμεις: Πώς η εκπαίδευση και η ψυχραιμία έσωσαν τον αλεξιπτωτιστή στην Κύπρο

Η σπουδαία δουλειά που γίνεται στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αποτυπώνεται και στις έκτακτες συνθήκες. Πώς η ενημέρωση από τους ανωτέρους και η πιστή τήρηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν αποσόβησαν τα χειρότερα. 

Ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Λάρνακα της Κύπρου, κατά της διάρκεια περιοδικής συντήρησης αλεξιπτωτιστών, που πραγματοποιείται συχνά για την διατήρηση της ικανότητας και ετοιμότητας των στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο αλεξιπτωτιστής επιχείρησε την πτώση ωστόσο, ο εξωτερικός σάκος που έφερε δεν αποχωρίστηκε από τον στατικό ιμάντα που βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταδρομέας να αιωρείται για μερικά λεπτά στο κενό. Ο λόγος που δεν ζποχωρίστηκε ο σάκος παραμένει άγνωστος, με την αστοχία υλικού να είναι η πιθανότερη αιτία.

Τόσο ο αλεξιπτωτιστής όσο και τα μέλη του αεροσκάφους ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με συντονισμένες ενέργειες τράβηξαν και πάλι τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος. Όπως είδαμε και στο βίντεο, η ψυχραιμία εντός του αεροσκάφους είναι παροιμιώδης, με τα στελέχη να τραβούν άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια τον καταδρομέα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πριν από το άλμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την αποστολή των καταδρομέων αλλά και για τους κανόνες ασφαλείας, τονίζεται ότι μπορεί να συμβεί αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη και δίνονται σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπισή της, ενώ ο κάθε καταδρομέας έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτές τις καταστάσεις.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η οποία συμβαίνει 4 -5 φορές το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για το τι θα γινόταν αν τελικά δεν είχε αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο αυτή η έκτακτη περίπτωση... θα κοβόταν ο ιμάντας και αλεξιπτωτιστής θα χρησιμοποιούσε το εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε και τη συμβολή των πιλότων του αεροσκάφους, που έφερναν το C-130 σε τέτοια κλίση ώστε να διευκολυνθεί η διάσωση του αλεξιπτωτιστή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πολύπειρος καταδρομέας και ο ίδιος γνωρίζει καλά πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι έκτακτες συνθήκες και τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει ώστε να μην κινδυνεύσει ο αλεξιπτωτιστής. Για το λόγο αυτό λοιπόν, επειδή τηρήθηκαν κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο ο καταδρομέας, ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βραβεύσει σε ειδική τελετή τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σπάνιο περιστατικό και το αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων