ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2022: Έγινε η πρώτη ανάσταση σε Κέρκυρα, Χίο και Αθήνα - Viral o «ιπτάμενος ιερέας»

Πάσχα 2022: Έγινε η πρώτη ανάσταση σε Κέρκυρα, Χίο και Αθήνα - Viral o «ιπτάμενος ιερέας»

Πάσχα 2022: Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση  σε Κέρκυρα, Χίο και Αθήνα.

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Ταφή και την Κάθοδο του Χριστού στον Άδη.

Το πρωί εορτάστηκε στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, κατά την οποία ψάλλεται το «ανάστα, ο Θεός, κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι».

Το Αγιο Φως θα παραλάβει ολιγομελής διπλωματική αποστολή από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και με ειδική πτήση θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 το απόγευμα, απ` όπου θα μεταφερθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ανδριώτης, αρκετοί «είχαν πιάσει πόστο», aπό τις 4.30 τα ξηερώματα ώστε να έχουν οπτική επαφή με τις Φιλαρμονικές που συνοδεύουν το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ενώ ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων. Τα τεράστια κόκκινα κανάτια που ρίχνουν κάθε χρόνο από τα μπαλκόνια τους οι Κερκυραίοι στην κατάμεστη πλατεία Σπιανάδα. Σύμφωνα με την παράδοση ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους μπότηδες φέρνει τύχη και ευημερία.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στη Χίο

Εντυπωσιακή η πρώτη Ανάσταση στη Χίο καθώς ο ιερέας βγήκε με πανηγυρική έξοδο και κρότους από την πύλη, όπως μεταδίδει ο Θοδωρής Πυλιώτης από το ναό της Ευαγγελιστρίας, που «σείεται».

Οι πολυέλαιοι σείονται, τα χέρια χτυπούν τα στασίδια, οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» έψαλαν οι ιερείς στους ναούς όλης της χώρας, για την στιγμή που «η ζωή νικά και ελευθερώνει τις ψυχές από τον φόβο».

Οι ιερείς σκόρπισαν βάγια χαράς, την ίδια στιγμή που από τον τρούλο του ναού έπεφταν ροδοπέταλα. Οι δυνατοί κρότοι υποδηλώνουν τη βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης. Η ακολουθία ολοκληρώνεται με τη Θεία Κοινωνία.

Η πρώτη Ανάσταση στην Ομόνοια

Από τον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Ομόνοια, ο Κώστας Στάμου μεταδίδει ότι ιερείς, ψάλτες και πιστοί τήρησαν ευλαβικά, ακόμα μία χρονιά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο της πρώτης Ανάστασης, η οποία συνοδεύτηκε από εκκωφαντικούς θορύβους.

Οσον αφορά τις τελευταίες πασχαλινές αγορές, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και τα πολυκαταστήματα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Με ειδικό πρόγραμμα λειτουργούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και τα τελευταία δρομολόγια θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις 9.30 το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Τροχαία για να διευκολύνει τους τελευταίους εκδρομείς του Πάσχα. Με μεγάλη πληρότητα γίνονται τα δρομολόγια σε ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία και αεροπλάνα.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί ουσιαστικά γιορτάζουμε:

  1. Την Ταφή του Κυρίου «την θεόσωμον ταφήν» και
  2. Την Κάθοδο Του στον Άδη «την εις άδου κάθοδον», όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς

Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο θα πραγματοποιηθεί η αφή του Αγίου Φωτός, όπου θα μοιραστεί σε όλο το Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ θα ακολουθήσει η Τελετή της Αναστάσεως.

«Δεύτε λάβετε φως» και «Χριστός Ανέστη» που θα συνοδεύεται από τους χαρμόσυνους ήχους της καμπάνας και τους ασπασμούς της αγάπης.

Οι πιστοί βιώνουμε τα πάθη και την Ανάσταση του Χριστού συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά με «συμπόρευση», «συσταύρωση» και «συνανάσταση». Ο Χριστός με την θέλησή του, έπαθε και ανέστη για να σωθούμε όλοι εμείς.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 (και όχι στις 24:00 λόγω των ειδικών συνθηκών), θα εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας, την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Πρώτη Ανάσταση:

Ὁ Θεὸς ἔστη ἐν συναγωγῇ Θεῶν, ἐν μέσῳ δὲ θεοὺς διακρινεῖ.

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Ἕως πότε κρίνετε ἀδικίαν, καὶ πρόσωπα ἁμαρτωλῶν λαμβάνετε;

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γήν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Κρίνατε ὀρφανῷ καὶ πτωχῷ, ταπεινὸν καὶ πένητα δικαιώσατε.

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Ἐξέλεσθε πένητα καὶ πτωχόν, ἐκ χειρὸς ἁμαρτωλοῦ ῥύσασθε αὐτόν.

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Οὐκ ἔγνωσαν, οὐδὲ συνῆκαν, ἐν σκότει διαπορεύονται, σαλευθήτωσαν πάντα τὰ θεμέλια τῆς γῆς.

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.

Ἐγὼ εἶπα· Θεοί ἐστε, καὶ υἱοὶ Ὑψίστου πάντες· ὑμεῖς δὲ ὡς ἄνθρωποι ἀποθνῄσκετε, καὶ ὡς εἷς τῶν ἀρχόντων πίπτετε.

Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι.