ΕΛΛΑΔΑ

Εγκύκλιος Ι. Τέντε για την εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας

Εγκύκλιος Ι. Τέντε για την εφαρμογή της εκλογικής διαδικασίας

Με κατεπείγουσες εγκυκλίους προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ζητεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πιστή εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας αλλά και τη διασφάλιση του ήρεμου κλίματος στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Ο κ. Τέντες, επιχειρώντας να αποτρέψει τυχόν «απρόοπτα» και προβλήματα κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, απευθύνει σύσταση στους εισαγγελείς να μεριμνήσουν εγκαίρως για τους διορισμούς τόσο των δικαστικών αντιπροσώπων όσο και των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Τους ζητεί μάλιστα, οι επιδόσεις να γίνονται ακόμη και τα Σάββατα ή τις Κυριακές αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε περίπτωση που ο δικαστικός επιμελητής δεν καταφέρει να κάνει την επίδοση του διορισμού, τότε θα πρέπει να συντάσσει βεβαίωση για το λόγο που δεν έγινε η επίδοση.

Τα αποδεικτικά των επιδόσεων αυτών θα παραμείνουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Τέντε, στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών οι οποίες είναι αρμόδιες για την άσκηση ποινικών διώξεων εάν δεν εμφανιστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα.

Οι εισαγγελείς Πρωτοδικών είναι επίσης επιφορτισμένοι να φροντίσουν σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αστυνομικούς Διευθυντές της περιφέρειάς τους για την ασφαλή φύλαξη και διακίνηση του εκλογικού υλικού (σάκων, εκλογικών καταλόγων, ψηφοδελτίων κ.λπ.).

Επίσης, οι εισαγγελίες σε συνεργασία με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές θα πρέπει να εντοπίσουν εγκαίρως τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα πρέπει να μεταβούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για να μην παρατηρηθεί καμία περίπτωση καθυστέρησης στην έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.