ΕΛΛΑΔΑ

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά
AP IMAGES

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους γονείς στη χώρα μας για την μυστηριώδη ηπατίτιδα που «χτυπάει» τα παιδιά, με τους ειδικούς να συστήνουν ψυχραιμία - Που επικεντρώνονται οι έρευνες για την προέλευση της ασθένειας.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την μυστηριώδη ηπατίτιδα που «χτυπάει» παιδιά, κυρίως μικρής ηλικίας, και φυσικά η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Ο Τάσος Γραμματικόπουλος, Ειδικός Παιδοηπατολόγος - Επίκουρος Καθηγητής King’s College Hospital του Λονδίνου, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, για τα μέχρι τώρα δεδομένα, τονίζοντας πως όλα τα σενάρια είναι υπό διερεύνηση.

«Μας ανησυχεί η εμφάνιση των κρουσμάτων, σε παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 3-3,5 έτη, που εμφάνισαν την οξεία ηπατίτιδα, αφού είχαν συμπτώματα όπως έμετοι ή διάρροια και εν συνεχεία ίκτερο», τόνισε ο κύριος Γραμματικόπουλος.

«Δεν βλέπουμε αυτήν την στιγμή τόσο μεγάλη έξαρση, υπάρχει μια σταθερότητα στο φαινόμενο στην Μεγάλη Βρετανία, παρότι ο ιός της ηπατίτιδας μεταδίδεται εύκολα», σημείωσε ο Καθηγητής.

Όπως προσέθεσε ως κύριος «ύποπτος» θεωρείται ένας αδενοϊός, ο οποίος δείχνει να προκαλεί το πρόβλημα: «ο αδενοϊός, αυτού του είδους οι λοιμώξεις, είναι κάτι που δεν θα μας απασχολούσε καθόλου. Όμως, επειδή εδώ έχουν αρχίσει τα σχολεία, υπάρχει ανησυχία και των γονέων και των δασκάλων».

«Στην Μεγάλη Βρετανία, έχουμε 10 παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατική ανεπάρκεια και στα οποία έγινε μεταμόσχευση ήπατος», σημείωσε ο Ειδικός Παιδοηπατολόγος, λέγοντας πως υπάρχουν πέντε βασικά σενάρια που εξετάζονται για τα αίτια της οξείας ηπατίτιδας.

Επεσήμανε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν την νόσο ήταν όλα μη εμβολιασμένα έναντι του κορονοϊού, τα περισσότερα από αυτά δεν φορούσαν το προηγούμενο διάστημα καν προστατευτική μάσκα λόγω της μικρής ηλικίας τους και ότι μικρό ποσοστό των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, σε self ή pcr test.

Υπογράμμισε ακόμη πως λόγω της ηλικίας τους και των περιοριστικών μέτρων της προηγούμενης διετίας, «το ένα σενάριο που βλέπουμε είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν έρθει ποτέ σε έκθεση σε άλλες λοιμώξεις και το άλλο ότι παιδιά που έχουν νοσήσει με κορονοϊό, εμφάνισαν μια κλινική εικόνα που δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν και για αυτό εξετάζουμε εάν έχουν αντισώματα».

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Μόσιαλος για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά τον τελευταίο καιρό παγκοσμίως.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, μιλώντας στο ACTION24, διευκρίνισε ότι δεν συνδέονται τα περιστατικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι μελέτες όμως για το πώς έχει προκύψει η εμφάνιση του είναι σε εξέλιξη. Αυτό που έως τώρα προκύπτει είναι ότι η νόσος έχει μέσα της αδενοϊό που ενδεχομένως να συνδέεται και με τον covid.

Οι ηλικίες που προσβάλλονται περισσότερο είναι από 3-5 ετών. Έως τώρα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα σε ενήλικα.

Ο κύριος Μόσιαλος υπογράμμισε ότι για την ώρα ο τρόπος προφύλαξης είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως ισχύουν και για τον COVID, όπως η συχνή πλύση των χεριών και προσοχή στις επιφάνειες.

Τέλος, οι γονείς πρέπει να προσέχουν τα συμπτώματα που είναι γαστρεντερίτιδα, ανορεξία, καταβολή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.