ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες: Υποχρεωτικές σε ταξί, εσωτερικό πλοίων και φαρμακεία - Δεκτή η εισήγηση από την κυβέρνηση

Μάσκες: Υποχρεωτικές σε ταξί, εσωτερικό πλοίων και φαρμακεία - Δεκτή η εισήγηση από την κυβέρνηση
Υποχρεωτική στα ταξί και στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων είναι η χρήση της μάσκας.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Αποδεκτή έγινε από την Κυβέρνηση η εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων για τη χρήση μάσκας.

Αποδεκτή έγινε από την Κυβέρνηση η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις νέες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας. Οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τα μέρη που η υποχρέωση χρήσης μάσκας παραμένει.

Αρχικά, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα στα ταξί τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες.

Όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια η υποχρεωτική χρήση μάσκας αναστέλλεται και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό ανω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Σχετικά με τα επιβατηγά πλοία αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου αλλά παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.

Για τα φαρμακεία, παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Τέλος η μάσκα από σήμερα: Τι ισχύει για σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου, η χρήση της μάσκας έχει καταργηθεί σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Από σήμερα, επομένως, η μάσκα καταργείται τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπαίνει στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Τι ισχύει για σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.

Σημειώνεται, πως οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Πλεύρης: Από Σεπτέμβριο πάμε σε τέταρτη δόση εμβολίου για όλους

Τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό βλέπει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

«Θα θέλαμε και στον κορονοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».